Image

Zaustavili smo Zagreb u nametanju rasističkog izbornog zakona, zaustavit ćemo ih i u Predsjedništvu BiH

Zaustavili smo Zagreb u nametanju diskriminatorskih odredbi izbornog zakona u Bosni i Hercegovini, zaustavit ćemo ih i u pokušaju da nam za člana Predsjendištva nametnu goniča robova iz Sokola, kazao je danas kandidat za člana Predsjedništva BiH Željko Komšić.

"Predstavnici i predsjednici stranaka u BiH, u jeku diplomatske i medijske ofanzive na Bosnu i Hercegovinu sa ciljem nametanja izbornog zakona po kojem glas jedne grupe građana BiH vrijedi tri do četiri put više od glasa druge grupe građana, održali su bezbroj sastanaka sa predstavnicima međunarodne zajednice. Na unutarnjem planu sve je bilo spremo da se takav zakon prihvati. Mi iz građanskog tabora, bili smo brana donošenju takvog zakona, kojim bi se promijenio karakter Parlamenta BiH i Ustava, zakona koji bi de facto na papiru doveo do formiranja posebnih etničkih izbornih jedinica, to jeste do trećeg entiteta ili zovite to kako god hoćete. Ogroman smo napor uložili da bi to spriječili, a oni su uložili ogroman novac da se to ozakoni, zato su toliko bijesni na nas", rekao je Komšić.

"Znam ko je na tim sastancima držao stranu Draganu Čoviću, Zagrebu i njihovim rasističkim zahtjevima, znam i to ko je pokazivao, razgovarajući sa Čovićem, prstom na nas, sugerišući na to da se emisar Zagreba sa nama dogovori, jer mi smo prvenstveno ti koji ne mogu i neće da pristanu na formiranje etničkih izbornih jedinica. Kako god ovi izbori završili, historija će dati svoj sud. Znat će se ko je branio jednakopravnost svih građana a ko je u tome smislu bio spreman da čini nezamislive ustupke", rekao je Komšić.