Image

Uz pomoć Općine dva mlada stonotenisera iz Starog Grada odlaze na Evropsko prvenstvo

Općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić ugostio je Enru Subašić i Arona Kanlića, vrlo uspješne stonotenisere, članove Stonoteniskog kluba SPIN 2012, koji su svojim odličnim nastupima osigurali mjesto u Stonoteniskoj reprezentaciji BiH i međunarodnim takmičenjima.

Enra i Aron su prve ozbiljnije stonoteniske nastupe zabilježili u Stonoteniskoj ligi osnovaca Starog Grada, čiji je tehnički organizator STK „SPIN 2012“. Enra kao takmičar svoje OŠ „Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković“, a Aron OŠ „Saburina“. Upravo taj jedinstven projekat Općine Stari Grad započet u jesen 2017. godine iznjedrio je dvoje uspješnih mladih sportista, reprezentativaca Bosne i Hercegovine. To je u više navrata potvrdila njihova trenerica Amela Hadžiahmetović Mujezinović. „Arona smo bukvalno otkrili na Stonoteniskoj ligi osnovaca Starog Grada. Iskreno se nadam i želim svim srcem da situacija na jesen dozvoli ponovni nastavak lige, jer uspjeha bez selekcije nema“, naglasila je Hadžiahmetović Mujezinović. I Enra i Aron su za vrlo kratko vrijeme osvojili veliki broj medalja na državnim takmičenjima u kategoriji kadeta. Posljednji veliki uspjeh je prvo mjesto u kategoriji mješovitih parova, koje su osvojili ova dva mlada takmičara iz Starog Grada na državnom prvenstvu. Također, u pojedničnoj konkurenciji Enra je postala prvak države, a Aron viceprvak.

Nijedan takav uspjeh ne prođe nezapaženo od strane općinskog načelnika mr Ibrahima Hadžibajrića i općinske Službe za obrazovanje, kulturu i sport, čiji su predstavnici prisustvovali današnjem prijemu. Načelnik Hadžibajrić je Enri i Aronu uručio zahvalnice i novčane nagrade, te obećao da će Općina finansijski podržati njihov odlazak na Evropsko prvenstvo u hrvatski Varaždin.

Svi prisutni su izrazili žaljenje što na nivou čitave Bosne i Hercegovine, ili barem Kantona Sarajevo, ne postoji jasan zakonski i sistemski okvir finansiranja vrhunskih sportista, što je jedini pravi put ka vrhunskim sportskim uspjesima, koje građani naše zemlje toliko priželjkuju. Općina Stari Grad, predvođena načelnikom Hadžibajrićem, nastoji oduvijek popraviti taj nezavidan položaj u kojem se nalaze brojni sportisti i u okviru svojih mogućnosti podržava njihov put ka velikim uspjesima.