Image

U Starom Gradu otvoren prvi Think Pink Centar u BiH za osnaživanje žena oboljelih od raka dojke

 

Žene oboljele od raka dojke koje su se do sada suočavale sa problemima nedostatka adekvatne psihosocijalne podrške, konsultacija sa medicinskim stručnjacima, psiholozima, nutricionistima, bez obzira gdje žive i da li imaju zdravstveno osiguranje, od danas će imati otvorena vrata u prvom Think Pink Centru u BiH koji je otvoren u Općini Stari Grad, u neposrednoj blizini sarajevske Katedrale. Centar su zvanično otvorili općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić i direktorica Organizacije Think Pink-Zajedno smo jedno Nela Hasić.

 

Kako je istakla Hasić, Centar ne bi bio otvoren da nije bilo razumijevanja i dobre volje načelnika Hadžibajrića koji je spremno prihvatio njihovu ideju i osigurao prostor za otvaranje Centra u najužoj gradskoj jezgri, koji je površine 122 m2. U novim prostorijama će žene imati sve potrebne usluge, ali i mogućnost za one žene koje dolaze iz drugih gradova, da uz prethodnu najavu i dogovor, imaju smještaj i boravak između pregleda, a sve će usluge biti besplatne. Sve usluge koje Centar bude pružao bit će u skladu sa evropskim i svjetskim smjernicama i preporukama, a ženama će biti na raspolaganju i određeni broj silikonskih proteza.

“Nakon 20 godina naših aktivnosti, uticaja na društvo i promjena koje smo donijeli, spašenih života kroz preglede koje smo omogućili, danas se se ostvaruje naš san i otvara Think Pink Centar za koji moram istaći da ne bi postojao bez dobre volje Općine Stari Grad Sarajevo na čelu sa načelnikom Hadžibajrićem i cijelim njegovim timom koji su nam osigurali prostor i uvijek bili na raspolaganju,”istakla je Hasić. Dodala je da će sve žene koje su operisane na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu u posljednjih godinu dana moći doći u ovaj Centar po svoj paketić prve pomoći koji sadrži sve ono što im je neophodno. Od sljedeće sedmice, žene će moći u ovom Centru jednom sedmično da izaberu i koriste i jednu od perika koja im odgovara ili pokrivalo za glavu.

 

Načelnik Hadžibajrić je istakao da je Općina Stari Grad još jednom otvorila vrata za sve one kojima je potrebna sistemska pomoć i podrška i da su u ovaj Centar dobrodošle žene iz cijele Bosne i Hercegovine.

“Danas u Starom Gradu otvaramo prvi Think Pink Centar za osnaživanje žena oboljelih od raka dojke i prevenciju ove bolesti i šaljemo poruku svim ženama da više nisu same i da ovdje mogu doći po savjet, pomoć, podršku, lijepu riječ.  Želim poručiti svim ženama da su ovdje dobrodošle i da je Stari Grad njihov dom kada dođu iz drugih gradova na preglede,” poručio je načelnik Hadžibajrić.  “Općina Stari Grad pomaže udruženja koja vode brigu o oboljeloj djeci, ženama, starima i bolesnim jer je to naša profesionalna, ali i moralna, ljudska dužnost i nastavit ćemo tako i ubuduće,” dodao je.

 

Think Pink Centar u BiH djelovat će kao informacioni, edukacioni i resursni centar, a prvi programi za žene počinju već od ponedjeljka sljedeće sedmice. O svim sadržajima i aktivnostima Centra Organizacija Think Pink-Zajedno smo jedno obavještavat će svoje korisnice putem medija i društvenih mreža.