Image

U povodu Dana Općine Novi Grad Sarajevo otvorena izložba umjetničkih djela novogradskih umjetnika

U povodu Dana Općine Novi Grad Sarajevo otvorena izložba umjetničkih djela novogradskih umjetnika

Zajednička izložba akademskih slikara sa područja Novog Grada otvorena je danas u Galeriji Općine Novi Grad Sarajevo povodom obilježavanja 44. godišnice od osnivanja Općine Novi Grad Sarajevo. Likovnu raznovrsnost različitih motiva, tehnika i slikarskih pravaca predstavio je Džeko Hodžić i 15 novogradskih izlagača.

Na ovoj kolektivnoj izložbi svojim radovima predstavili su se savremeni i eminentni likovni umjetnici: Halil Tikveša, Edin Numankadić, Elma Alić, Darko Šabot, Adi Karailo, Ira Skopljak-Viteškić, Miodrag SpasojevićStrika, Almedina Fehratović, Alisa Čaber, Mensud Hasković, Mehdija Suljević, Saida Mujezinović, Branka Turkić, Džeko Hodžić, Amra Kozić i Boris Hodak

Džeko Hodžić koordinator izložbe kazao je da zahvalan svima onima koji su doprinijeli da kultura dobije svoje zapaženo mjesto i da se na ovaj način približi građanima.

,,Mi imamo priliku da gledamo izložbe, da slušamo koncerte, da se naša djeca edukuju u Centru za edukaciju i kulturu ''Safet Zajko'' koji je napravljen po uzusima velikih i razvijenih zemalja. Ova izložba bi trebala ući oficijelno u kalendar proslave Dana općine i da se svake godine održava uz neke korekcije izložbe'', kazao je Džeko.

Elma Alić, magistrica kiparstva i autorica skluptura na izložbi kazala je da su ovakva okupljanja dobra, kako bi na taj način vidjeli djela i radove svih učesnika, te na koji način su ta djela stvorena.

"Teško je izaći iz svog ateljea, a da nemate prostor. Teško je napraviti samostalnu izložbu, to su neki od problema nas umjetnika. Ja sam se danas predstavila sa dvije sklupture koje sam radila prošle godine, to su dvije godine. Tim poslom se bavim čitav život", kazala je Alić.

Načelnik Efendić kazao je da je ova izložba jedna od brojnih dešavanja koji su pripremljini u povodu Dana Općine Novi Grad Sarajevo.

"Džeko Hodžić organizirao je 15 novogradskih slikara za ovu izložbu kojom se zatvara umjetnički program u galeriji za ovu godinu. U ovoj godini bilo je 23 izložbe u našem galerijskom prostoru u saradnji sa drugim kulturnim ustanovama, ali i samostalnim umjetnicima za građane Općine Novi Grad'', kazao je Efendić.

Izložba će biti otvorena za posjetioce do 31.12.2021. godine radnim danima u period od 10 do 16 sati.

PRESS OPĆINE

Izvor: novigradsarajevo.ba