Image

U Ferhadiji postavljena spomen-ploča umjetnicima Todoru Švrakiću, Romanu Petroviću, Ismetu Mujezinoviću i Mariju Mikuliću

Spomen-ploča sa imenima istaknutih likovnih umjetnika Todora Švrakića, Romana Petrovića, Ismeta Mujezinovića i Marija Mikulića od danas krasi ulicu Ferhadija, a postavljena je na zgradi u kojoj se nalazila umjetnička radionica – atelje u kojem su svojevremeno stvarali ovi umjetnici. Spomen-ploču danas su otkrili općinski načelnik mr.Ibrahim Hadžibajrić i Goran Mikulić, sin umjetnika Marija Mikulića. 

“Danas svečano otkrivamo spomen-ploču na zgradi gdje se u potkrovlju nalazio atelje u kojem su stvarali Todor Švrakić, Roman Petrović, Ismet Mujezinović i Mario Mikulić. To su slikari koji su ostavili ogroman umjetnički trag ne samo u Starom Gradu, nego u Sarajevu, Bosni i Hercegovini, pa i šire. Ova imena zaslužuju spomen-ploču na zgradi u Ferhadiji 19 u kojoj se nalazio njihov atelje kako bi mlade generacije, a i oni stariji, posebno turisti koji dolaze u naš grad, znali gdje su nastajala neka od najpoznatija djela ovih umjetnika,” poručio je općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić.

 

Inicijativa je potekla od Gorana Mikulića koji je pretražujući po stvarima koje je naslijedio od oca slučajno otkrio podatke da su sva četiri umjetnika stvarala u ovom ateljeu. Od ideje do realizacije nije prošlo mnogo vremena.

“Kada sam to otkrio shvatio sam da bi bio grijeh da to ne bude obilježeno. Tu ideju sam spomenuo na društvenim mrežama i nije prošlo ni pola sata, javili su mi se iz kabineta načelnika Hadžibajrića i pozvali me na sastanak. Načelnik Hadžibajrić mi je tada obećao da će se napraviti ova ploča i da to mora biti zabilježeno,” ispričao je Mikulić. Odmah potom dogovoren je tekst koji će pisati na ploči, te su nalogom općinskog načelnika poduzete aktivnosti na izradi ploče i njenom postavljanju.

“Zahvalan sam Općini Stari Grad i načelniku Hadžibajriću. Sa više ovakvih ploča, grad Sarajevo više vrijedi. Neka omladina koja prolazi ovuda zna gdje je bila radionica iz koje su izašle nevjerovatne slike i djela,”dodao je.

Među brojnim umjetnicima i poštovaocima lika i djela ovih umjetnika koji su prisustvovali današnjem otkrivanju spomen-ploče, bio je i Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH.

“Jako je pozitivno što je Općina Stari Grad našla razumijevanje i sredstva da se stavi ova ploča. Mnoge Sarajlije znaju za ovaj atelje, ali gosti ovog grada sigurno ne. Dobro je da se podsjete i nauče, kamo sreće kad bi ovdje postojala i jedna galerija u kojoj bi bila izložena djela ovih vrhunskih umjetnika. Ljudi bi vidjeli kakva je to ljepota bila i kakvi su stvaraoci ovdje živjeli i radili,”poručio je Finci.

Otkrivanje spomen-ploče privuklo je i veliki broj građana, prolaznika, ali i turista koji su se zanimali za njeno značenje. Njenim postavljanjem upućena je poruka da je Stari Grad mjesto gdje će se uvijek njegovati umjetnost i kultura i gdje će svi umjetnici imati svoje mjesto jer svi oni ostavili su pečat na vrijeme u kojem su djelovali, a sami tim i na ovu zajednicu.

 

BIOGRAFIJE SLIKARA

 

Todor Švrakić (Prijedor, 10. mart 1882. ― Sarajevo, 5. decembar 1931.) bio je prvi školovani slikar sa prostora Bosne i Hercegovine koji je 1906. godine završio likovnu akademiju u Pragu. Sa 16 godina odlazi u Beograd gdje pohađa privatnu slikarsku školu, da bi školovanje nastavio u Beču, a kasnije i u Pragu. Godine 1911. u Sarajevu otvara slikarsku školu, prvu te vrste u Bosni i Hercegovini. Izlagao je 1911. godine u Pragu, i na svim izložbama "Medulića", zatim u Rimu 1911. i na svim jugoslovenskim izložbama u to vrijeme. Smatran je jednim od najboljih akvarelista.

 

Roman Petrović (Donji Vakuf 1. oktobar 1896. - Sarajevo 1947) je bio bosanskohercegovački slikar. Studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Krakovu (1913-16) i Višoj školi za likovne umjetnost u Budimpešti (1916-17), usavršavao se u Parizu. Bio je nastavnik crtanja, a zatim scenograf pozorišta u Sarajevu. Slikao je pejzaže i figuralne kompozicije na način koji je približan ekspresionizmu. Bavio se freskama i ilustracijom knjiga.

Jedna je od najmarkantnijih i najzanimljivih figura novije bosanskohercegovačke umjetnosti. 

Roman Petrović je jedan od osnivača Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine. 1980. godine otvorena je Galerija "Roman Petrović" u Sarajevu.

 

Ismet Mujezinović se rodio u Tuzli, 2. decembra 1907. godine za vrijeme Austrougarske uprave u Bosni. Likovnu akademiju u Zagrebu završio je 1929. godine, gdje specijalizira zidno slikarstvo kod Joze Kljakovića. Prvu samostalnu izložbu priredio je u Sarajevu 1926. godine. Prvi put je izlagao u Beogradu 1930. godine. Nakon toga boravi u Francuskoj gdje pohađa kurs historije umjetnosti na Sorboni (1931-33). Nakon povratka iz Francuske, zadržava se u Zagrebu, na Akademiji 1933. godine i u Splitu 1935. godine. Tih godina djeluje i u rodnoj Tuzli, Beogradu, Bijeljini... Od 1936. godine stalno boravi u Sarajevu.

Učesnik NOB-a bio je od 1941. godine. Izlagao je u više gradova u zemlji i inostranstvu i jedan je od osnivača Škole za likovne umjetnosti i Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine (ULUBIH). 1953. godine iz Sarajeva se vraća u Tuzlu, gdje živi i stvara do smrti, 7. januara 1984. godine.

 

Mario Mikulić (Korčula, 1924. - Sarajevo, 1991.) je bio bosanskohercegovački slikar.

Mikulić je poznat po portretnim ostvarenjima u različitim tehnikama od realizma do ekspresionizma. Pored zanimanja za portret i ljudsku figuru u Mikulićevom stvaralaštvu pojavljuju se još dvije važne teme: pogled na sarajevsku Ulicu Vase Miskina, s prozora njegova ateljea i dalmatinske ribarske teme.  Godinama je radio na opremi knjiga kao likovni urednik u sarajevskoj izdavačkoj kući “Svjetlost”, a onda kao ilustrator i karikaturist u sarajevskoj novinsko-izdavačkoj kući “Zadrugar”. Jedno je vrijeme bio i predsjednik Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine. Za svoj plodni umjetnički rad dobio je i Šestoaprilsku nagradu grada Sarajeva 1966. godine.