Image

U Centru za kulturu i edukaciju „Safet Zajko“ promovisan roman „Melun“, autora Envera Čolakovića

Roman objavljen nakon što je 90 godina stajao u rukopisu potpuno nepoznat javnosti, i 47 godina nakon smrti pisca

Sinoć je u Centru za kulturu i edukaciju „Safet Zajko“ publici predstavljen roman „Melun“ bosanskohercegovačkog književnika Envera Čolakovića, koji je objavljen nakon što je 90 godina stajao u rukopisu, potpuno nepoznat javnosti i 47 godina nakon smrti pisca.

Autor ovog književnog djela do najsitnijih pojedinosti piše o zabludama, melomaniji, licemjerstvu i šovinizmu toga doba.

Na promociji su govorili: Esad Čolaković, sin autora, Halid Kadrić, bosanskohercegovački književnik, Muhidin Džanko, univerzitetski profesor i Ajet Arifi, direktor izdavačke kuće „Connectum”, koja je objavila ovaj roman.

Ajet Arifi, glavni urednik i direktor izdavačke kuće „Connectum“ pozdravio je prisutne i zahvalio se na velikom interesovanju za roman „Melun“. Istakao je kako se radi o posebnoj knjizi, a njen tekst predstavlja „živu riječ“, te da mu godine stajanja u rukopisu ni najmanje nisu oduzele aktuelnost. „Tekst romana „Melun“ je živa riječ i 90 godina mu ni na koji način nisu oduzeli niti jedan atom, niti originalnost, niti aktualnost“, rekao je gospodin Arifi.

Jedan od promotora romana „Melun“ bh. književnik Halid Kadrić predstavio je ovo književno djelo kao historijski, socijalni, politički i kuturalni roman. Djelo koje je i nakon 90 godina akutelno i „svevremeno“.

„To je roman koji je nastao u doba duboke političke krize, u vremenu između dva svjetska rata, a dovršen je tačno prije 90 godina, ali je putem nevjerovatnih okolnosti tek ove godine „oživio i ponudio se“ čitaocima. Ne bismo se mogli složiti sa piscem da je roman „Melun“ bio aktuelan u ono doba, jer i u naše vrijeme vladaju ratovi, korupcija, nepotizam, socijalne razlike, nacionalne i vjerske razlike. A kako su sve ove nevolje trajnog karaktera, tako se i za ovaj roman može reći da je „svevremen“, pa tako i savremen. Ako u minulih 90 godina ova knjiga nije uopće čitana, ona će se u narednih 90 sigurno čitati, i ne samo čitati, nego i pamtiti“, poručio je Halid Kadrić.

Literarna i životna sudbina Envera Čolakovića neponovljive

Univerzitetski profesor Muhidin Džanko u svom izlaganju kazao je kako smatra da će ovaj roman biti otkrovljenje u našoj književnosti, te da je autor u ovome djelu pokazao svoje književno estetsko, filozofsko, psihološko, etnološko, socijološko, lingvističko obrazovanje, osobito u znanju leksike pomoću koje je rekonstuirao jezik sarajevske čaršije.

„Melun bi okarakterizirao kao historijsko enciklopedijski roman. Literarna i životna sudbina Envera Čolakovića neponovljive su i jedinstvene po svojim čudesnim prepletima i preokretima. To je pisac, intelektualac koji je prošao trnovit put od slave i prestižnih nagrada ovjenčanog književnika, do pritvorenika, kada je bio na indeksu zabranjenih pisaca. Enever Čolaković bio je najčitaniji bosanski pisac, možda sve do naših dana. Njegov roman “Legenda o Ali-paši” se čitao u muslimanskim kućama kao ni jedan roman prije njega. No, iako nije objavljivao svoja književna djela nakon rata pisao je pjesme pripovjetke, romane, dnevnike i bio je izrazito talentovan pisac koji je vjerovao u tezu ruskoga pisca Mihaela Bulgakova „rukopisi nikada ne gore“. I kao što je čuveni Bulgakov roman „Majstor i Margarita“ tek posthumno objavljen, tako i nakon punih 90 godina zahvaljujući poduhvatu sarajevskog „Connectuma“ u prilici smo posthumno promovisati novi roman Envera Čolakovića „Melun“, poručio je Muhidin Džako.

Roman bh. književnika, pjesnika i prevodioca objavljen 90 godina nakon što je napisan 

Sin autora Esad Čolakovića izrazio je zahvalnost i sreću što je ovo djelo konačno oživjelo. Za svog oca rekao je da je bio častan i vrijedan, jako blage naravi i da je živio da bi pisao.

„Hvala svima koji su se zauzeli da ovo djelo nakon 90 godina „uskrsne“. Rijetka su djela, pa i ponajbolja iz književnosti koja nadžive svoje autore, a još su rjeđa ona djela koja „uskrsnu“ 100 godina nakon što su napisana“, rekao je Esad Čolaković.

Svečanoj promociji romana „Melun“ prisustvovao je načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić sa saradnicima, predstavnici kulturnih i vjerskih institucija, direktori, nastavnici i profesori osnovnih i srednjih novogradakih škola, učenici i mnogi drugi ljubitelji književnosti.

Stranice romana „Melun“ „oživio je“ akademski glumac Mirza Mušija čitajući odabrane odlomke iz knjige, a njegova izvedba dočarala je prisutnima ne samo radnju romana, već i njegovu duboku suštinu.

Enver Čolaković rođen je 27. maja 1913. godine, bio je bosanskohercegovački književnik, pjesnik i prevodilac. Prevodio je s mađarskog i njemačkog jezika, objavljivao stručne tekstove iz fizike i matematike, a radio je i kao profesor, pozorišni režiser, korektor i urednik. Pisati je počeo još kao dječak i to na dva jezika, bosanskom i mađarskom. U periodu do 1945. godine objavio je više pripovjetki i eseja, a najpoznatiji je po svom romanu „Legenda o Ali-paši”. Napisao je 3.500 pjesama, uz punu svijest da neće dočekati da sve to bude objavljeno. Svaki njegov pokušaj je bio osuđen na propast.

U čast ovog bh. književnika danas jedna ulica u Sarajevu nosi njegovo ime, kao i nekoliko osnovnih škola u Bosni i Hercegovini.