Image

U Centru za kulturu i edukaciju promovirana knjiga „Državnost BiH u 20. i 21. stoljeću“ akademika Mirka Pejanovića

U Centru za kulturu i edukaciju promovirana knjiga „Državnost BiH u 20. i 21. stoljeću“ akademika Mirka Pejanovića

Knjiga „Državnost Bosne i Hercegovine u 20. i 21. stoljeću“ akademika Mirka Pejanovića i potpredsjednika Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine  (ANUBiH)  promovirana je u  prostorijama Centra za kulturu i edukaciju „Safet Zajko“.

Promocija je upriličena u povodu obilježavanja Dana državnosti BiH - 25.novembra, a o knjizi, koja donosi sažetu društveno-historijsku i politološku sintezu prijelomnih perioda i izazova u razvoju državnosti Bosne i Hercegovine, govorili su prof. dr. Rasim Muratović, direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu i doc. dr. Ermin Kuka, viši naučni saradnik Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava.

Autor knjige, kazali su promotori, Bosnu i Hercegovinu vidi kao multinacionalnu zajednicu, naglašavajući imperative njenog ulaska u članstvo Evropske unije i NATO-a. 

Akademik Pejanović, kao neposredni akter političkih događanja 90-tih godina prošlog stoljeća, kao član ratnog Predsjedništva RBiH, svjedoči o dramatičnim zbivanjima u BiH i Sarajevu u vrijeme borbe za opstanak i očuvanje bosanskohercegovačke državnosti.

U osvrtu na vlastito djelo, akademik Pejanović ističe kako analiza procesa sadržana u knjizi nagovještava projekciju političke budućnosti BiH, te da je to dovršetak evropskih i evroatlantskih integracijskih procesa, kako bi BiH postala pravna, demokratska i samoodrživa zemlja unutar globalnog sistema evropskih država i naroda.

Na promociji je akademik Pejanović iskazao zahvalnost prema Općini Novi Grad i načelniku Semiru Efendiću, na čiju je ideju knjiga promovirana u općini Novi Grad, osvrnuvši se na svoj rad u tadašnjoj Općini Novo Sarajevo, iz koje je formirana Općina Novi Grad.

,,Dok nije bilo podjeljeno Novo Sarajevo, radio sam u Općini, kada se dijelila, ja sam bio najmlađi u postavi i doprinosio sam tome da se nađe kompromisno rješenje oko granica, finansija, budžeta i da krene razvoj Općine Novi Grad. Danas je to najmnogoljudnija općina u Sarajevu, a i u cijeloj državi. Mnogo toga je izgrađeno, mnogo toga se gradi, i mnogo toga će se još izgraditi, uz ovako puno energije, kao što to radi načelnik Efendić", naglasio je.   

Pejanović je kazao kako ova knjiga predstavlja izazove za razvoj državnosti i rješenja koja su tim povodom nastajala unutar navedenog perioda, te dodao:

,,Za vrijeme Drugog svjetskog rata je nastala federalna jedinica Bosna i Hercegovina na načelu države građana i ravnopravnih naroda. Kao takva, BiH je stasala do nivoa srednje razvijenih država, krajem osamdesetih. Devedesete su obilježili izazovi: Izazov višepartijskog sistema, izazov referenduma, izazov odbrane i nakon svega - izazov mira”, kazao je Pejanović.

Dobrodošlicu autoru, promotorima i prisutnim gostima iskazao je načelnik Semir Efendić, istakavši da je profesor Pejanović bio njegov profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. “U to vrijeme dok sam ja studirao, niti profesor, niti predmet ‘’Lokalna samouprava u BiH’’ nije pretendovao da bude najvažniji, nije pretendovao da bude najteži, ali kako odmiču godine, sve više se pokazuje značaj onoga što smo izučavali iz tog predmeta. Profesor je imao vrlo važnu ulogu u tome da Bosna uopće dobije Zakon o direktnom izboru načelnika, što je po meni prouzrokovalo to da imamo barem jedan efikasan nivo vlasti u BiH, to je lokalna samouprava, gdje su stvari koliko/toliko jasne. Profesor je imao običaj uvijek završiti sa nekim prijedlozima, tako je i u ovoj knjizi. Također sam mišljenja da smo mi u velikom problemu dok se nešto suštinski ne promijeni. Živio sam u državi gdje se koalicija napravi prije izbora, pa onda kao takva ide pred građane, a ne kada se završi. Naša zemlja je u jednoj zaista teškoj situaciji, u vremenu u kojem smo sada, nije samo BiH, nego je i cijeli svijet u jednom napetom stanju sa brojnim problemima”. kazao je Efendić.

Dodao je kako je važna stvar koju je profesor spomenuom, a to je značajan doprinos Novog Grada za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu.

,,Ne bih ni na koji način da djelujemo egocentrično, previše lokalno,  smatram da je uloga Sarajeva u vrijeme agresije i uloga Novog Grada zaista bila značajna i velika. U teškim momentima, situacijama za našu državu opet smo pozvani i više od svih drugih kao Općina sa najvećim brojem stanovnika u BiH da i na individualnom i ličnom nivou , i na organizovanom , i svakom drugom, budemo snaga koja će pomoći našoj državi da opstane, da preživi,. To je Novi Grad bio uvijek, od nastanka. Ja se nadam i vjerujem da će tako biti i u budućnosti. Promocija knjige je dio manifestacije našeg programa obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine, bez koje nema ove Općine, a niti jedne druge,’’zaključio je načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić.  

PRESS OPĆINE 

izvor: novigradsarajevo.ba