Image

U Centru „Safet Zajko“ izgrađena prva teniska dvorana u Sarajevu, osigurani uslovi za profesionalni tenis i odigravanje mečeva

U općini Novi Grad Sarajevo, tačnije u Centru za edukaciju, sport i rekreciju „Safet Zajko, izgrađena je prva teniska dvorana u gradu Sarajevu. Projekat je realiziran u saradnji Općine Novi Grad Sarajevo i Teniskog kluba „Gem“ i predstavlja značajan iskorak u stvaranju uslova za profesionalni tenis, za trening svih uzrasta i odigravenje mečeva.

Teniska dvorana prostire se na 2.500 metara kvadratni i ima četiri teniska terena sa zemljanom podlogom, od kojih su dva za profesionalne mečeve i dva pomoćna terena za razvoj teniske škole. Dvorana ima grijanje, adekvatne svlačionice kao i manje tribine, za sva četiri terena, uz mogućnost postavljanja montažnih tribina prilikom odigravanja značajnijih mečeva.

Izgradnjom teniske dvorane osigurani su uslovi za održavanje treninga i mečeva i u toku zimskih mjesecima i olakšani uslovi treniranja brojnim zaljubljenicima tenisa u našem gradu i općini.

Direktor Teniskog kluba „Gem“ Aljoša Delić istakao je da su se adaptacijom jednog objekta u Centru „Safet Zajko“ za potrebe teniske dvorane, prema svim karakteristikama, kako građevinskim, tako i tehničkim, osigurali uslovi za treninge na svjetskom nivou, što ranije nije bio slučaj. Nepovoljni uslovi za treniranje, u ranijem su periodu primorali mnoge profesionalne tenisere iz općine Novi Grad, ali i iz cijelog Sarajeva, da napuste našu državu i nastave svoju tenisku karijeru u zemljama regiona ili Evrope.

„Ranije smo imali jako teške uslove za treninge, jer su to bile dvorane koje nisu adaptirane, odnosno dvorane koje nemaju podlogu za tenis ili se treniralo u hladnim balonima. Mi smo sada dobili evropske uslove sa ovom dvoranom i možemo da kažemo da naša djeca iz općine Novi Grad, kao i grada Sarajeva imaju dobre uslove, odnosno evropske uslove i da se razvijaju u profesionalne tenisere. Nadamo se da će iz ove dvorane izaći jednom profesionalni teniseri“, ističe direktor Delić, dodajući da bez Općine Novi Grad, a prvenstveno načelnika Semira Efendića, koji je imao povjerenje u ovaj projekat, ništa ne bi bilo moguće.

„Ja sam u razgovoru sa načelnikom Općine Novi Grad Sarajevo pokrenuo inicijativu, i ovom prilikom želim da mu se zahvalim što je saslušao ovu ideju i moju viziju, i što mi je dao povjerenje da ovu ideju pretvorimo u djelo. Samim tim, on je spasio tenis u gradu Sarajevu i jedini je koji me saslušao, i zahvaljujem mu se na svemu što je pružio za naše članove i ovu djecu, kao i Teniski klub „Gem“. Općina Novi Grad može biti ponosna da ima jedan objekat koji je prvi put u historiji grada Sarajeva namjenski napravljen za tenis“, zaključio je Delić.

Reprezentativac BiH u tenisu i član Teniskog kluba „Gem“ Amar Silajdžić, izrazio je zadovoljstvo zbog izgradnje ove dvorane istučući da ona predstavlja veliki napredak za tenis u Novom Gadu, ali i cijelom Sarajevu.

„Imam sedamnaest godina, a u ovom klubu sam od svoje četvrte godine. Ova dvorana mislim da je najveća dvorana u BiH  i jedina u Sarajevu sa ovom podlogom tako da predstavlja jedan veliki napredak za tenis u Sarajevu. Zimi su jedini tereni, odnosno baloni bili na Koševu i ljudima koji žive u drugom djelu grada je bilo teško ići u drugi dio grada. Puno nam je olakšan rad, jer imamo dvoranu, gdje je toplije i sve je drugačije i gdje smo „na svom“, kaže nam Amar.

Teniski klub „Gem“ osnovan je 2012. godine i od samog početka egzistira na području općine Novi Grad Sarajevo i ima više od 200 članova. Izgradnjom teniske dvorane otvorila se mogućnost za povećanje broja članova kao i organizovanje egzibicionih i humanitarnih mečeva, državnih prvenstava i organizaciju profesionalnih turnira.