Image

Svjetski dan svjesnosti o autizmu

Prema odluci Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, 2. aprila obilježava se Svjetski dan svjesnosti o autizmu. Znak svjesnosti autizma – puzzle označavaju želju za povezivanjem djelića i konačnim shvatanjem autizma.

Fondacija Balance u saradnji sa Općinom Stari Grad i Gradom Sarajevo organizovala je edukativnu radionicu pod nazivom “Prihvatimo različitost, jer ona nas spaja”.

Tim povodom, općinski načelnik Irfan Čengić i općinski vijećnik Almedin Miladin, posjetili su JU OŠ “Edhem Mulabdić” Sarajevo, gdje su prisustvovali priredbi sa koje su poslane poruke o drugarstvu, prihvatanju različitosti i aktivnom učešću svakog djeteta u zajednici. 

Dijete sa fizičkim ili mentalnim smetnjama treba da uživa pun i kvalitetan život u uslovima koji obezbjeđuju dostojanstvo i unapređuju samopouzdanje. Ovo jasno stoji u članu 23. UN konvencije o pravima djeteta.

Direktorica škole Amela Tanković zahvalila se Općini Stari Grad i Gradu Sarajevo na realizaciji ovog projekta. Također, zahvalila se i Općini Stari Grad na projektu utopljavanja fasade škole koja postoji preko 130 godina. 

Ranije je, uz pomoć Općine, u ovoj školi izgrađena i moderna sportska dvorana.