Image

Svjetski dan dijabetesa obilježen u Općini Stari Grad

Povodom 14. novembra, Svjetskog dana dijabetesa koji se obilježava širom svijeta, Centar za promociju i unapređenje zdravlja Općine Stari Grad organizovao je u općinskim prostorijama poseban program za svoje članove.

Kako je pojasnio Mahir Selmanović, voditelj Centra i predsjednik Udruženja „Generacija“ u saradnji sa Fakultetom za zdravstvene studije Univerziteta u Sarajevu organizovano je mjerenje glukoze i krvnog pritiska „Ovo je jedan vid prevencije i borbe protiv dijabetesa, jer na taj način se može prepoznati eventualni rizik i odrediti dalje djelovanje. Fizička aktivnost i zdrava ishrana je oduvijek bila efikasan način borbe protiv ove opasne bolesti, a što mi u Centru redovno prakticiramo i promovišemo“, kazao je Selmanović. Aktivnosti u Općini povodom Svjetskog dana dijabetesa posjetila je i v.d. načelnika Općine Stari Grad Mirsada Smajić.

Svakog 14. novembra u svijetu se obilježava Svjetski dan dijabetesa. Kampanju su 1991. godine pokrenuli Međunarodna dijabetička Federacija i Svjetska zdravstvena organizacija kao odgovor na sve više rastući problem šećerne bolesti. Šećerna bolest ili diabetes mellitus predstavlja skupinu metaboličkih poremećaja karakteriziranih povišenom koncentracijom glukoze u krvi kao posljedicom nedostatnog lučenja inzulina, izostanka njegova djelovanja ili kombinacije tih dvaju mehanizama.