Image

Svečano obilježena 11. godišnjica od otvaranja prvog Centra za zdravo starenje Novo Sarajevo u naselju Hrasno

 

Uz pjesmu hora “Zlatna jesen” i Sevdalije”, muzičke zvedbe mališana Hora “Superar BiH”, predstavu članova “Pričaonica”, te rođendansku tortu Općine Novo Sarajevo brojni gosti, članovi Centra i prijatelji projekta proslavili su 11. rođendan entra za zdravo starenje Hrasno.

Zabavi su prisustvovali, uzmeđu ostalih, Općinski načelnik dr. Hasan Tanović, predstavnici Vlade Kantona Sarajevo ministri Samir Avdić , Adnan Delic, Naida Hota-Muminović i Omer Osmanović, te predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić.

Nakon što je načelnik Tanović čestitao članovima i menadžmentu Centra godišnjicu od osnivanja prvog bosanskohercegovačkog centra za zdravo starenje u državi, regionu i šire, dodijeljeni su i simbolični pokloni prijateljima Centra i Udruženja “Partnerstvo za javno zdravlje BiH”.

Na području Općine Novo Sarajevo djeluju tri Centra za zdravo starenje: Centar u naselju Hrasno, Velešićima i u naselju Čengić Vila, a Općina je za realizaciju ovog projekta ove godina izdvonila je 70.000 KM.

Članovi centara imaju priliku aktivno učestvovati u oko 30 različitih sekcija kao i u različitim programima i aktivnostima, programima i aktivnostima, a to su između ostalog: kreativne sekcije, muzičke sekcije, učenje stranih jezika, kursevi računara, sekcije društvenih igara, rekreativni programi, edukativne ra-dionice na teme promocije fizičke aktivnosti, zdrave ishrane i zdravstvene prevencije, obilježa-vanja državnih, vjerskih i drugih praznika, sportske sekcije i preventivno-korektivne gimnas-tike, te planinarske sekcije i izleti.

Sve aktivnosti projekta mreže Centara za zdravo starenje na području Općine Novo Sarajevo realizuju se s ciljem poboljšanja kvaliteta života starijih lica, promocije zdravlja i socijalne uključenosti, kako bi se što većem broju građana treće životne dobi sa područja općine omogućilo aktivno i zdravo starenje.