Image

Sjećanje na žrtve masakra u ulici Oslobodilaca Sarajeva u naselju Dobrinja, ubijeni dok su čekali u redu da preuzmu humanitarnu pomoć

U ulici Oslobodilaca Sarajeva kod broja 8, u naselju Dobrinja, danas je obilježena 30. godišnjica od masakra, u kojem je granatom ispaljenom s agresorskih položaja iz pravca Lukavice, ubijeno devet naših sugrađana, a 16 ih je ranjeno.

Delegacija Općine Novi Grad Sarajevo, Općinskog vijeća Novi Grad, predvođena predsjedavajućim Mirzom Selimbegovićem, predstavnici Kantona Sarajevo, Grada Sarajevo, Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. godina, Unije civilnih žrtava rata, Udruženja civilnih žrtava rata “Svjetlost”, predstavnici MZ “Dobrinja B”, članovi porodica i prijateljj, te učenici Gimnazije Dobrinja i OŠ „Ćamil Sijarić“, odali su počast i sjetili se tragično ubijenih građana čiji su životi prekinuti dok su čekali u redu da preuzmu humanitarnu pomoć.

Derviš Šito, suprug Aiše, koja je ubijena u ovom masakru, poručio je da oprostiti treba, ali da zaborava nema.

“Mi smo narod koji nije zlopamtilo. Da budem iskren, oprostiti možemo, ali zaboraviti ne možemo. Nismo sami, ima tu mnogo takvih slučajeva. Nastaviti ovako, uz dužno poštovanje svakome, ali zaborava nema”, rekao je Derviš.

Predsjedavajući Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo Mirza Selimbegović je istakao kako ne smijemo zaboraviti šta se događalo gotovo svakodnevno tokom opsade Sarajeva, te da nažalost i danas svjedočimo sličnim dešavanjima u svijetu.

“Imamo jako puno obilježavnja događaja koje ne smijemo zaboraviti i skoro svakodnevno su se negdje u našem gradu dešavale slične stvari, koje govore i o karakteru rata i o tome što se ovdje dešavalo. I zbog žrtava i zbog svega, ne smijemo to da zaboravimo. Mislili smo da se nikad neće ni kod nas, ni u svijetu ponoviti nešto slično, da svijet to neće dozvoliti, da se pouka izvukla, ali evo nažalost, danas svjedočimo sličnim dešavanjima u Gazi i Palestini“, izjavio je predsjedavajući Selimbegović.

Predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. godina Fikret Grabovica poručio je da zločinci nisu birali ni mjesto, ni vrijeme da ubiju nevine građane Sarajeva i da je ovaj zločin potvrda toga.

U ulici Oslobodilaca Sarajeva kod broja 8, na današnji dan 1994. godine ubijeni su: Seida Baličevac, Osman Hebibović, Emin Kolar, Enver Mustagrudić, Muškija Pribinja, Mirsad Spahić, Selima Spahić, Aiša Šito i Jadranka Tenžera.