Image

Rekonstrukcija fiskulturne sale u Osnovnoj školi “Mehmedalija Mak Dizdar”

Općina Novi Grad Sarajevo realizira projekat rekonstrukcije fiskulturne sale u Osnovnoj školi “Mehmedalija Mak Dizdar"

Općina Novi Grad Sarajevo realizira projekat rekonstrukcije fiskulturne sale u Osnovnoj školi “Mehmedalija Mak Dizdar” na Otoci, koja nije obnavljana od 1994. godine i duži vremenski period u lošem je stanju.

Nakon što je općinski načelnik Semir Efendić, 19. septembra, potpisao ugovor za izvođenje radova na ovom sportskom objektu sa direktorom firme Kolinvest d.o.o. koja je procedurom javne nabavke izabrana za izvođača radova, počeli su radovi na obnovi sale, a rok za završetak je 45 dana od dana uvođenja u posao.

Realizacijom ovog projekta učenicima i nastavnom osoblju bit će omogućeni bolji uslovi za rad, kvalitetnije održavanje nastave iz tjelesnog odgoja, ali i drugih sportskih aktivnosti.

Osnovna škola “Mehmedalija Mak Dizdar” počela je sa radom 1974. godine, tada je važila za jednu od najopremljenijih i najuređenijih škola na području općine Novi Grad, međutim tokom agresije na našu zemlju, školska zgarda i oprema su devastirani, a obnova škole nakon ratnih razaranja počela je 1994. godine, kada je i sportska sala obnovljena.

Školu danas pohađa oko 500 učenica i učenika, sanacija sale za njih je veliki podstrek da se fizički aktiviraju s obzirom da su djeca skoro dvije godine bila u svojim domovima, obavljajući školske zadatke sjedeći za računarima i laptopima, te da je fizička aktivnost jako bitna za njihov razvoj.

U okviru realizacije ovog projekta izvršit će se zamjena stare, dotrajale i oštećene podloge od vinaz ploča i postavljanje nove PVC sportske elastične podne obloge sa visokokvalitetnim karakteristikama, a shodno evropskim i ostalim standardima, koji važe za ovakve objekte. Također će se izvršiti molersko farbarski radovi.

Predviđena je i sanacija staklenih stijena na istočnoj strani dvorane, te ugradnja zaštitne rešetke na njima. Predviđeno je adekvatno označavanje terena i iscrtavanje linija za sportove koji će se odvijati u sali.

Vrijednost ugovorenih radova je 76.190,34 KM, finansira ih Općina Novi Grad Sarajevo.

Izvor: novigradsarajevo.ba