Image

Preminuo Žarko Varajić, kapiten zlatne generacije KK Bosna

Kapiten zlatne generacije KK Bosna koji je osvojio titulu prvaka Evrope, Žarko Varajić, preminuo je u 67. godini života.

Varajić će ostati upamćen kao jedan od velikana igre ispod obruča, a njegov rekord od 45 poena u finalu Kupu evropskih šampiona protiv Varezea, kada je Bosna osvojila titulu prvaka, ni dan danas nije srušen.

Tokom bogate karijere, Varajić je igrao za Bosnu, Sutjesku i Al Ainu iz Emirata. Rođen je u Nikšiću 1951. godine, a preminuo je nakon duge i teške bolesti. 

Kao igrač je tri puta osvojao prvenstvo bivše države Jugoslavije i dva puta je osvojio Kup, a s reprezetnacijom je osvojio srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Montrealu. 

Također, u dresu reprezentacije Jugoslavije osvojio je Evropsko prvenstvo 1977. godine u Belgiji i bronzanu medalju dvije godine poslije u Italiji.

Žarko Varajić ujedno je i dobitnik šestoaprilke nagrade, najvećeg društvenog priznanja grada Sarajeva 1979. godine i njegovo će ime sigurno zlatnim slovima biti upisano u historiju bh. košarke, ali i grada Sarajeva i države BiH.