Image

Postavkom instalacijom Think Freedom 1425 počelo obilježavanje 32. godišnjice od početka opsade Sarajeva

Postavkom instalacije Misli Sloboda/Think Freedom 1425 naše uvažene umjetnice Edine Selesković na Trgu ispred Katedrale i u Štrosmajerovoj ulici, počelo je obilježavanje 32. godišnjice od početka opsade Sarajeva.

Instalacija predstavlja moćan simbol koji spaja prošlost, sadašnjost i budućnost Sarajeva, i šalje snažnu poruku o putu ka slobodi koji je grad prošao tokom 1425 dana opsade. Svaka poruka nosi sa sobom dio historije i borbe građana Sarajeva za slobodu, s pogledom ka boljoj i svjetlijoj budućnosti. 

Istovremeno ona je i nadahnuće mladim ljudima da razmišljaju pozitivno i da budu dio savremene umjetničke scene.

“Instalacija umjetničkih ptica sve nas povezuje zajedno u mirovnoj misiji, podsjećajući nas da ne smijemo zaboraviti građane Sarajeva koji su proveli teške ratne trenutke iščekujući prestanak rata, u borbi i nadi za slobodom”, istakla je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

Raduje je što poruka slobode, mira, budućnosti sa ovim umjetničkim djelom putuje svijetom upravo iz Sarajeva, grada ljubavi i ljudske topline.

Instalacija je dizajnirana u saradnji sa umjetnicima Manifesto galerije, a kulturno umjetnički performans su obogatili mladi glumci, hor Super AR, studenti Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu i Pop Rock škola Sarajevo.

Nakon 7. juna, do kada će biti predstavljena u Sarajevu, instalacija nastavlja svoje putovanje u ostale evropske zemlje.