Image

Poslodavci u BiH i dalje najviše traže IT stručnjake, građevinske inžinjere i farmaceute

Najtraženija zanimanja sa visokom stručnom spremom su ona vezana za IT sektor odnosno IT inžinjer, softver inžinjer, zatim inžinjer elektrotehnike, građevinski inžinjer, diplomirani farmaceut, doktor medicine-specijalista, podaci su Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Direktor ove agencije Muamer Bandić kaže da su osim ovih zvanja, po broju oglasa traženi i diplomirani ekonomisti i pravnici, s tim što zbog hiperprodukcije ovog kadra njih ima i najviše na evidencijama nezaposlenih. 

S druge strane, kada je riječ o suficitarnim zanimanjima, odnosno profilima radnika kojih ima najviše na evidencijama nezaposlenosti u BiH, on ističe da su to visoko obrazovane osobe kao što su diplomirani kriminalisti, ekonomisti, pravnici, politolozi, žurnalisti, socijalni radnici, profesori sociologije, pedagozi. 

"Od osoba sa srednjom stručnom spremom na evidencijama je najviše ekonomskih tehničara, mašinskih tehničara, maturanata gimnazije i saobraćajnih tehničara, a kada je riječ o osobama sa VKV i KV kvalifikacijom, najviše na evidencijama nezaposlenih ima vozača motornih vozila, frizera i metalostrugara", rekao je Bandić

Inače, posljednji podaci o zaposlenim osobama su za juni 2018. i broj zaposlenih u BiH je 806.031 osoba. S druge strane posljednji podatak o broju nezaposlenih osoba je iz jula 2018. godine i broj nezaposlenih je 450.392 osobe.

U periodu 31 jula 2015. do 31.jula .2018. godine nezaposlenost je smanjena za 89.120 osoba. U istom period administrativna stopa nezaposlenosti smanjena je za 7,2 posto, dok je anketna stopa nezaposlenosti smanjena za 9,3 posto.