Image

Položen kamen temeljac za izgradnju Socijalne zgrade, za osamnaest mjeseci uselit će se sedam porodica

Polaganjem kamen temeljca u ulici Čadordžina zvanično je počela izgradnja Socijalne zgrade za nezbrinute socijalno ugrožene građane i djecu bez roditelja u Starom Gradu. Zgradu će sagraditi Općina Stari Grad Sarajevo i Fondacija Hemiias i u njoj će krov nad glavom dobiti sedam porodica. Kamen temeljac položili su općinski načelnik mr.Ibrahim Hadžibajrić i direktor i osnivač Fondacije Hemiias Hajriz Brčvak koji će u potpunosti finansirati gradnju iznosom do million konvertibilnih maraka. 

Brčvak je ranije izjavio da je odlučio izgraditi ovu zgradu u Starom Gradu i pomoći socijalno ugroženim nakon što je slučajno, prilikom jedne večere upoznao načelnika Hadžibajrića sekretarku Općine Almu Destanović i shvatio da ih povezuje ista želja za pomaganjem ugroženima i rad bez interesa. Ugovor o zajedničkoj realizaciji ovog projekta Hajriz Brčvak i načelnik Hadžibajrić potpisali su 04. aprila, a pola mjeseca nakon toga položen je kamen temeljac.

“Danas smo položili kamen temeljac za četvrtu zgradu za smještaj socijalno ugroženih porodica iz Starog Grada. Investitor je gospodin Hajriz Brčvak i njegova Fondacija „Hemiias“, a mi smo obezbijedili zemljište i sve administrativne dozvole. Porodice za smještaj ćemo zajedno izabrati, a fokus će biti na djeci bez roditelja,”izjavio je načelnik Hadžibajrić. Upitan kako je došlo do ove saradnje i vrlo značajne investicije, odgovorio je:”Mi smo se zaista dogovorili u roku od nekoliko minuta. Gospodin Brčvak je izrazio želju da stambeno zbrinu nekoliko socijalno ugroženih porodica i predstavio sam mu projekte iz te oblasti koje smo dosad realizovali. Općina Stari Grad je sa partnerima dosad sagradila tri socijalne zgrade u koje smo zbrinuli 27 porodica. Ovo je nastavak uspješnog projekta i zahvaljujem se gospodinu Brčvaku što je iskazao spremnost da pomogne jer ovim projektom zbrinjavamo najugroženije kategorije,” izjavio je.

 

U toku 2020. godine Fondacija Hemiias prikupila više od 130 hiljada eura i provela brojne aktivnosti, među kojima su pomoć institucijama i zdravstvenom sistemu, kao i pomoć ekonomski ugroženim porodicama i pojedincima. Za taj rad Fond za aktivno građanstvo (fAKT) dodijelio je Hajrizu Brčvaku specijalno priznanje za građanski doprinos opštem dobru. Ovaj humanista ističe da ga ovakva djela ispunjavaju i čine sretnim, te da bi svako

trebao biti svjestan ljepote i zadovoljstva kada pomaže drugima. 

“Današnje zadovoljstvo ne bih mijenjao ni za šta na svijetu. Ovo treba doživjeti svaki čovjek, mnogo je ljepši osjećaj davati od uzimanja, a posebno u ovom mubarek mjesecu ramazanu, kada se dobra djela više vrjednuju. Naše je ono što damo, to je ključna rečenica i moj povod za ovo i zaista se radujem svakom sličnom projektu,” izjavio je Brčvak. “Ko god može i ko je u mogućnosti treba da pomaže. Ne mora se napraviti veliki objekat, dovoljne su i male stvari, u skladu sa nečijim mogućnostima,” dodao je.

 

Socijalna zgrada u ulici Čadordžina će imati suteren, prizemlje, sprat i potkrovlje, svi stanovi bit će dvosobni, a gradnja bi trebala trajati 18 mjeseci. Zgrada će se nalaziti u neposrednoj blizini još jedne socijalne zgrade koja je u ovoj ulici sagrađena 2015. godine i u kojoj živi sedam porodica. Među njima je i samohrana majka, demobilisani borac Alisa Kavaz.

“Prije nisam imala riješeno stambeno pitanje i bila sam korisnik poprilično neuslovnih podstanarskih stanova i bilo je jako teško. Vjerujte, ne volim se ni sjećati tog perioda iza mene, ne ponovilo se. Sada živim u stanu sa svojom kćerkom, sretna sam i zadovoljna. 

Zahvaljujem se Općini Stari Grad i našem načelniku Ibrahimu Hadžibajriću koji je meni kao samohranoj majci i demobilisanom borcu omogućio da koristim stambenu jedinicu,” izjavila je Kavaz. “Danas smo svjedoci početka izgradnje još jedne zgrade i iskreno se nadam da će budući korisnici znati cijeniti i čuvati i da će im se dugoročno riješiti stambeno pitanje, kao što je i meni. Vjerujte, samo treba znati cijeniti i čuvati ovo jer ovakve se stvari ne dešavaju svaki dan,” izjavila je Kavaz.

Socijalne zgrade prethodnih godina sagrađene su na lokacijama Baruthana, Brusulje i Čadordžina.