Image

Podrška projektu „Upoznajmo Bosnu i Hercegovinu“

U prostorijama Javne ustanove Centar kulture i mladih Općine Centar upriličena je promocija knjige „Upoznajmo Bosnu i Hercegovinu“ autora Harisa Hadžibaščauševića i Emira Isovića. Radi se o vodiču za djecu koji ima za cilj vizuelno, kroz bogate ilustracije upoznati djecu o znamenitostima domovine u kojoj žive.

Odlukom načelnika Ibrahima Hadžibajrića, Općina Stari Grad je finansijski podržala realizaciju ovog projekta koji se implementira u saradnji sa Udruženjem „Mali ambasadori“. Kroz ovaj projekat je realizovano 20 besplatnih turističkih obilazaka grada za starogradske učenike trećih razreda, a posredstvom Službe za obrazovanje, kulturu i sport učenicima će biti podijeljeno i 200 knjiga “Upoznajmo Bosnu i Hercegovinu“.

Promociji knjige „Upoznajmo Bosnu i Hercegovinu“ prisustvovali su mališani iz šest starogradskih osnovnih škola, a knjigu im je predstavio jedan od autora, Haris Hadžibaščaušević, koji im je ispričao šta sve sadrži ova knjiga i kako im može poslužiti.

„Drago mi je da smo danas ovdje, da vam mogu predstaviti prvi projekat ove vrste. Cilj ove knjige je da vama kao generacijama koje tek dolaze na jedan drugačiji način približimo našu lijepu zemlju. Želim da u svoje i Emirovo ime izrazim zahvalnost Općini Stari Grad za podršku, to je izuzetno važno kako bismo mogli i u budućnosti raditi na ovakvim projektima i organizovati ovakve promocije našeg kulturnog blaga“, kazao je Haris.

Predsjednik udruženja „Mali ambasadori“ Adnan Vlajčić se zahvalio Općini Stari Grad i načelniku Hadžibajriću te rekao kako bez pomoći institucija ne bi mogli da proširuju svoje djelovanje i rade na novim i većim projektima.

„Ova knjiga će vam mnogo pomoći da naučite o našoj domovini. U budućnosti ćemo raditi još projekata, naša zajednica se širi, a vas pozivamo da i vi budete dio „Malih ambasadora“.

Želio bih da iskoristim ovu priliku i da se zahvalim Općini Stari Grad i načelniku Ibrahimu Hadžibajriću na kontinuiranoj pomoći koju nam pružaju. Mi kao udruženje radimo mnogo toga, ali ako želimo da radimo neke zaista lijepe stvari koje će biti trajne to iziskuje pomoć institucija“, rekao je Adnan.

Knjiga sadrži i QR kodove čijim se skeniranjem na telefonu otvara link koji potom vodi do video zapisa na temu iz kulture i tradicije Bosne i Hercegovine. Video zapisi nalaze se na YouTube kanalu „Malih ambasadora“, na kojem se mogu pronaći brojni edukativno-zabavni sadržaji i druge aktivnosti Udruženja.