Image

Općinsko vijeće Stari Grad: Usvojen rebalans budžeta i drugi važni dokumenti

Održana je 35. redovna sjednica Općinskog vijeća Stari Grad, na kojoj je usvojeno nekoliko značajnih dokumenata.

Uoči početka sjednice, vijećnici Općinskog vijeća Stari Grad su učenjem Fatihe odali počast nedavno preminulom bh. velikanu i akademiku Abdulahu Sidranu, koji je sahranjen u srcu Starog Grada, u haremu Džamije Ferhadija.

 

Na ovoj 35. sjednici najviše se izdvojilo usvajanje rebalansa općinskog budžeta, što će omogućiti realizaciju značajnih projekata. „Usvajanjem rebalansa sada smo u mogućnosti prenijeti neutrošena sredstva iz prošlogodišnjeg budžeta, a koja su poprilično velika s obzirom na situaciju u kojoj se Općina Stari Grad tada našla. Rebalans iznosi visokih 41,5 milion KM, ta sredstva će se sada iskoristiti za značajne projekte koji će poboljšati kvalitet života naših građana. Izdvajam projekte sanacije saobraćajnice prema izletištu Barice, uređenje Kasarne 'Mustafa Hajrulahović Talijan' na Zmajevcu, kao i mnogi drugi u čijoj realizaciji će nam pomoći i Vlada Kantona Sarajevo“, pojasnio je predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Seid Škaljić.

 

Pored rebalansa, općinski načelnik Irfan Čengić kao uspjeh ove sjednice istaknuo je usvajanje Prijedloga odluka koje će definisati korištenje javnih površina na području općine, a posebno  Nacrt odluke o javnim parkiralištima na području općine. „Te oblasti su definitivno bile razlog najvećih problema u funkcionisanju Općine Stari Grad, što smo naslijedili prošle, a sada rješavamo u ovoj godini. Cilj nam je do ljeta uspostaviti funkcionalno javno preduzeće, te imati novi set odluka iz oblasti javnih površina i parkirališta. Zaista sam zahvalan Općinskom vijeću na saradnji, jer ovih pet sjednica od kada sam načelnik usvojili smo veliki broj akata i idemo ka rješavanju svih onih nagomilanih problema koje smo zatekli“, izjavio je načelnik Čengić.