Image

Općina Stari Grad osuđuje pokušaj zastrašivanja pomoćnice načelnika A.Š. i očekuje potpuno rasvjetljavanje slučaja

 

Općina Stari Grad Sarajevo najoštrije osuđuje pokušaj zastrašivanja nad pomoćnicom načelnika za opću upravu i inspekcijske poslove A.Š. koji se desio sinoć, 08.03.2023.godine u večernjim satima, kada je bačena eksplozivna naprava u dvorište privatne kuće.

Naglašavamo da Općina Stari Grad Sarajevo u potpunosti podržava postupke koji se provode u Službi za opću upravu i inspekcijske poslove s ciljem suzbijanja nelegalne gradnje i zloupotrebe državnog zemljišta i imovine, te mjera koje Inspekcija određuje radi otklanjanja nezakonitosti.

S tim u vezi, ističemo da je Služba za opću upravu i inspekcijske poslove i pomoćnica načelnika A.Š. u prethodnom periodu kontinuirano bila izložena pritiscima zbog mjera koje su poduzimane i to od strane stranaka u postupcima, neformalnih grupa građana (npr.”Zgrada”), kao i jednog vijećnika u Općinskom vijeću Stari Grad Sarajevo. Služba za opću upravu i inspekcijske poslove, bez obzira na sve pritiske, uvijek je postupala po zakonu i zakonskim odredbama, a ne prema željama i nalozima pojedinaca.

Pokušaj zastrašivanja pomoćnice načelnika A.Š. bacanjem bombe u dvorište porodične kuće, kao i činjenica da je pomoćniku načelnika koji je ranije rukovodio Službom za opću upravu i inspekcijske poslove zapaljen automobil, najbolje pokazuju da inspekcija Općine Stari Grad Sarajevo intenzivno djeluje u oblasti nelegalne gradnje, zloupotrebe državnog zemljišta i urbanističko-građevinskoj oblasti, što očito pojedincima smeta.

S druge strane, činjenica da se ovi pokušaji zastrašivanja dešavaju samo nad inspektorima u Općini Stari Grad Sarajevo, pokazuje i da nadležne inspekcije u drugim dijelovima Sarajeva ne rade svoj posao – najbolji primjer je bespravno sagrađena zgrada direktno uz porodičnu kuću pomoćnice načelnika A.Š.

Općina Stari Grad Sarajevo osuđuje i postupke pojedinih medija koji su, suprotno odredbama Zakona o zaštiti ličnih podataka, objavili ime, prezime, adresu, pa i ime supružnika pomoćnice načelnika A.Š. čime su direktno doveli u opasnost ovu porodicu i ugrozili istragu.

Općina Stari Grad Sarajevo očekuje od istražnih organa da u potpunosti rasvijetle ovaj slučaj pokušaja zastrašivanja i na taj način omoguće državnim službenicima da u skladu sa zakonom rade svoj posao.