Image

Općina Stari Grad i Muftijstvo sarajevsko organiziralo iftar za diplomatski kor u našoj zemlji

Načelnik Općine Stari Grad Sarajevo, Irfan Čengić, i muftija sarajevski, prof. dr. Nedžad ef. Grabus, ugostili su članove diplomatskog kora na iftaru, koji je organiziran u prostorijama Bošnjačkog instituta - Fondacija Adil Zulfikarpašić.

Načelnik Čengić i muftija Grabus ugostili su diplomate zajedno sa starogradskim i drugim sarajevskim imamima.

 

"U ovom svetom mjesecu organizuje se mnogo zajedničkih i društveno odgovornih iftara. Cilj ovog iftara je približiti ljepote mjeseca Ramazana diplomatama u našoj državi, kao i odati priznanje i zahvalnost u ime lokalne zajednice našim imamima i muftiji Grabusu. Velika je čast i bogatstvo za istim stolom iftariti sa osobama koje dolaze sa četiri različita kontinenta i iz preko 20 različitih kultura", istakao je načelnik Čengić.

 

Muftija Grabus se zahvalio zvanicama koje su došle, te naglasio značaj mjesta na kojem se iftar održava, jer je to nekad bio vakuf Gazi Husrev-bega, a danas je to značajna institucija, Bošnjački institut. 

 

“Ramazan je mjesec milosti, Allahovog oprosta. Želim da doživite ljepotu Ramazana u Sarajevu, zaista je to jedinstven doživljaj”, istakao je muftija Grabus.

 

Vođeni idejom dijeljenja radosti Ramazana sa drugima, organiziran je događaj koji predstavlja simbol zajedništva, solidarnosti i poštovanja različitosti, te je pružio priliku za izgradnju saradnje i međusobnog poštovanja između Bosne i Hercegovine i drugih zemalja. Naglašena je važnost dijaloga i međusobnog razumijevanja među narodima i državama.

 

Načelnik Čengić i muftija dr. Grabus, izrazili su zahvalnost svim gostima koji su prisustvovali ovom skupu, te nadu za nastavak uspješne saradnje i prijateljstva u budućnosti.