Image

Održana Svečana sjednica povodom Dana Općine Stari Grad: Najviše priznanje Zlatni sebilj za reisu-l-ulemu Huseina ef. Kavazovića

 

Povodom 02.maja, Dana Općine Stari Grad, u prisustvu velikog broja uglednih zvanica danas je u Bošnjačkom institutu održana Svečana sjednica uz prigodan program i dodjelu priznanja.

Najviše priznanje Općine Stari Grad - Zlatni sebilj, općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić uručio je reisu-l-ulemi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseinu efendiji Kavazoviću. Priznanje je reisu Kvazoviću pripalo za naročit doprinos u razvoju međunarodnih i međuljudskih odnosa na načelima solidarnosti, demokratičnosti, humanosti i tolerancije među ljudima.

Kako je kazao načelnik Hadžibajrić, Općina Stari Grad Sarajevo je pokretač projekata i dobrih primjera u Kantonu Sarajevo, a među njima je svakako i isticanje pojedinaca i kolektiva zaslužnih za afirmaciju Općine, ali i države Bosne i Hercegovine.

„ U ovim teškim vremenima moramo pokazivati više privrženosti i odgovornosti ne samo prema Starom Gradu, već i Kantonu Sarajevo, ali i Državi Bosni i Hercegovini. Ne smijemo prodavati ono što smo skupo krvlju platili u periodu agresije na našu zemlju i dovesti se u istu poziciju kao u periodu od 1992. do 1995. godine. Da su se ostvarili ciljevi agresora, mi zasigurno ne bismo bili danas ovdje“, poručio je načelnik Hadžibajrić.

Reisu-l-ulema Husein efendija Kavazović se zahvalio za uručeno priznanje kazavši da je velika čast biti izabran među stotinama građana Staroga Grada. “Stari Grad je utisnuo svoj pečat u vremenu i prostoru. Pitamo se šta bi Bosna bila bez Sarajeva, a Sarajevo bez Starog Grada, Baščaršije, Sebilja, džamija, sinagoga, crkava i katedrala. Sarajevo je nastalo ovdje u Starom Gradu kao dobro djelo, kao vakuf u čemu jeste njegova kobna vrijednost i nepotrošena blagodat. Izdržljivost ovog grada u nesreći sa kojom se suočio vagana je na mnogim svjetskim vagama, političkim, idološkim i vjerskim. To vaganje još uvijek traje. Priznanje 'Zlatni sebilj' doživljavam kao obavezu u budućnosti, da se lično i još više založim za napredak Starog Grada, Sarajeva i cijele zajednice u cjelini“, istakao je u svom govoru reisu efendija Kavazović.

Predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Seid Škaljić podsjetio da je Općinsko vijeće Stari Grad još davne 2001. godine usvojilo prijedlog da se 02. maj obilježava kao Dan Općine Stari Grad. „Taj datum predstavlja prekretnicu za Stari Grad, Sarajevo, a samim tim i Bosnu i Hercegovinu. Agresorske snage su 02. maja 1992. godine pokušale zauzeti zgradu Predsjedništva RBiH, a zahvaljujući hrabrim građanima ovog grada spriječen je taj pokušaj. Danas Općina Stari Grad predstavlja mjesto susreta i okupljanja,” poručio je predsjedavajući Škaljić. Dodao je da Općinsko vijeće Stari Grad pokazuje visok stepen zrelosti i odgovornosti prema svojoj zajednici usko sarađujući sa općinskim načelnikom Ibrahimom Hadžibajrićem i općinskim službama.

 

 Priznanja za afirmaciju Općine Stari Grad i Bosne i Hercegovine

Pored priznanja Zlatni sebilj, na današnjoj svečanoj sjendici uručena su i ostala najviša priznanja za pojedince i kolektive.

Općinska povelja sa zlatnim štitom pripala je penzionisanom generalu i Zlatnom ljiljanu ARBiH Ismetu Hadžiću Muteveliji, kao i Udruženju „Maloljetni borci“ Općine Stari Grad Sarajevo.

Za izuzetan doprinos u oblasti sporta Povelja sa grbom Općine Stari Grad dodijeljena je legendarnom fudbaleru i treneru FK „Sarajevo“ Mehmedu Janjošu Čali, a isto priznanje dobio je i karatista iz Starog Grada Hamza Turulja, jedan od najboljih mladih sportista u BiH. Priznanje „Policajac godine“ dobio je Aldin Bešlija. Priznanja su im uručili predsjedavajući Škaljić I njegov zamjenik Damir Saračević.

Dopredsjedavajući Općinskog vijeća Zlatan Ljuhar i općinske vijećnice Merima Arnautović i Emina Kiseljaković uručile su posebne zahvalnice za doprinos u promovisanju i razvoju Općine Stari Grad pojedincima i kolektivima. Priznanja su dobili Mahir Selmanović (voditelj Centra za promociju i unapređenje zdravlja Općine Stari Grad), Karate klub „Satori“, Edin Čomaga (bivši pripadnik ARBiH), Mustafa Agić (maloljetni borac), Tarik Fočo (policijski službenik PU Stari Grad), GSS FBiH i GSS – Stanica Sarajevo, Ekrem Herenda (bivši pripadnik ARBiH), GSS FBiH, Milka Grebenar i Ramiz Nukić (posthumno).

 

 Bogat kulturno-umjetnički program

Za kulturno-umjetnički dio programa bili su zaduženi članovi KUD-a „Baščaršija“ i bosanskohercegovačka glumica Mediha Musliović, a prikazan je i promottivni film “Stari Grad – općina po evropskim standardima”.

Sjednici su prisustvovali predstavnici drugih institucija, boračkih i građanskih udruženja, posebni gosti su bile delegacije pobratimskih općina i gradova iz regiona i Republike Turske: Opština Karpoš Skopje, Grad Makarska, Grad Kragujevac, Općina Selçuklu Konya, Općina Karşıyaka Izmir, Općina Ulcinj, Općina Osmangazi Bursa i Opština Ohrid.