Image

Održana svečana sjednica Bošnjačkog instituta Fondacije Adil Zulfikarpašić

Održana svečana sjednica Bošnjačkog instituta Fondacije Adil Zulfikarpašić

Povodom obilježavanja 100 godina od rođenja Adila Zulfikarpašića i 20 godina rada Bošnjačkog instututa u Sarajevu danas je održana svečana sjednica Upravnog odbora na kojoj je dodijeljeno posebno priznanje - medalja Bošnjačkog instituta, kao i stipendije ‘Adil Zulfirapašić’ za troje uspješnih studenata. Među današnjim zvanicama bio je i općinski načelnik Općine Stari Grad mr Ibrahim Hadžibajrić koji već dugi niz godina podržava njihov uspješni rad i djelovanje, te predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo dr.sci. Mirza Batalović.

Inače, ova značajna kulturna institucija, koja se nalazi u samom srcu općine Stari Grad, je za vrlo kratko vrijeme postala prepoznatljivo mjesto na mapi naučnih i kulturnih aktivnosti u Sarajevu. Općina Stari Grad je podržala brojne programe, projekte i aktivnosti Bošnjačkog instituta.

Fehim Škaljić, predsjednik Upravnog odbora Bošnjačkog instituta prilikom obraćanja zahvalio se načelniku Hadžibajriću na dolasku i na dugogodišnjoj podršci u radu, a nakon toga je govorio o povodu organizacije današnjeg događaja.

„Svečana sjednica Upravnog odbora organizovana je povodom stogodišnjice rođenja Adila Zulfikarpašića (1921.- 2021.), dvadeset godina rada instituta u Sarajevu i osamdeset godina od muslimanskih rezolucija koje su donesene 1941.godine, kada su Muslimani u BiH potpisali zaštitu svojih sugrađana Srba, Jevreja i ostalih nacionalnosti koje su progonile ustaške vlasti. Te rezolucije su potpisane u Tuzli, Sarajevu, Bijeljini, Mostaru, Zenici“, kazao je predsjednik Upravnog odbora Fehim Škaljić.

Posebno priznanje, medalja Bošnjačkog instituta uručena je prof.dr. Ibrahimu Krzoviću sa Akademije likovnih umjetnosti, a stipendije su uručene studentima Nudžejmi Vojić i Belmi Islamović iz Bihaća i Amaru Kariću iz Sarajeva.

Nudžejma Vojić je studentica treće godine prvog ciklusa Fakulteta islamskih nauka u Bihaću, Islamović je studentica treće godine prvog ciklusa Mašinskog fakulteta u Bihaću, a Karić je student drugog ciklusa Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu. Njih troje nagrađeni su za izuzetan akademski uspjeh u akademskoj 2021/2022. godini.

"Ponosni smo na ove mlade ljude i njihov uspjeh. Znanje je jedini adut koji nam stoji na raspolaganju, znanjem smo dio svjetske populacije, zato ohrabrujem mlade ljude da stiču znanja, a mi ćemo trud još više nastojati nagraditi. Hvala na onome što ste postigli i ohrabrujem vas da idete dalje", poručio je Škaljić.

Direktor Bošnjačkog instituta prof.dr. Faris Gavrankapetanović istakao je važnost mladih ljudi. „Naša želja i opredjeljenje je investiranje u mlade ljude i to smo već uradili uz pomoć obrta Bekrić i majke enklava Srebrenica i Žepa kada smo dodijelili 16 stipendija za đake, studnete i studentice iz Podrinja, Srebrenice i Žepe. Omladina je garant našeg opstanka na ovim prostorima“, riječi su direktora Gavrankapetanovića.