Image

Održan novogodišnji turnir u šahu za osnovce – najbolja OŠ „Vrhbosna“

Održan novogodišnji turnir u šahu za osnovce – najbolja OŠ „Vrhbosna“

U novoizgrađenoj sportskoj sali OŠ „Edhem Mulabdić“ organizovan je novogodišnji turnir u šahu za učenike svih šest osnovnih škola iz općine Stari Grad.

Pandemija korona virusa obustavila je u potpunosti Šahovsku ligu Starog Grada, koja se održavala od školske 2016/2017. godine. Ipak, Općina Stari Grad u saradnji sa Šahovskim klubom „Stari Grad“ odlučila je obradovati mlade starogradske šahiste i organizovati jednodnevni turnir. Predsjednik ŠK „Stari Grad“ i certificirani šahovski sudija Emin Kemura pojasnio je da se turnir odigrao u četiri kola. „Mladi šahista Dženan Ljuca iz OŠ „Vrhbosna“ zabilježio je sve četiri pobjede i tako osigurao prvo mjesto za sebe pojedinačno, kao i ekipno za svoju školu. Pehari i diplome su obezbijeđeni za tri najbolja takmičare, te tri najbolje škole u konačnom poretku“, izjavio je Kemura.

Drugo mjesto su podijelila čak četiri takmičara, jer su svi imali po tri pobjede; Faruk Šabić (OŠ „Saburina“), Harun Novalija (OŠ „Mula Mustafa Bašeskija“), Muhamed Išerić (OŠ „Vrhbosna“) i Ahmed Aganspahić (OŠ „Hamdija Kreševljaković“). Poredak škola je sljedeći: OŠ „Vrhbosna“ – prvo mjesto, OŠ „Saburina“ – drugo mjesto i OŠ „Mula Mustafa Bašeskija“ – treće mjesto. Razgovarali smo sa jednim od najuspješnijih šahista ovog turnira, učenikom šestog razreda OŠ „Mula Mustafa Bašeskija“ Harunom Novalijom: „Veoma sam sretan zbog organizacije ovog turnira za nas učenike. Jako volim šah, igram ga od svoje 6. godine zajedno sa svojim dedom, koji me naučio prve poteze i pravila. Šah je igra razmišljanja i dobrog kombinovanja figura, a za dobre rezultate, potrebno je mnogo truda, rada i vremena“, kazao nam je ovaj osnovac iz Starog Grada.

Za nekoliko dana, tačnije 23. decembra, u prostorijama Šahovskog kluba „Stari Grad“, održat će se novogodišnji šahovski turnir za osobe treće životne dobi.

Izvor: starigrad.ba