Image

Obilaskom mezara velikana, šehida i mezara prvog predsjednika BiH, obilježen Dan Općine Stari Grad

 

Povodom 02. maja, Dana Općine Stari Grad,  delegacija predvođena općinskim načelnikom mr. Ibrahimom Hadžibajrićem, odala je počast najvećem vakifu grada Gazi Husrev-begu, utemeljitelju Sarajeva Isa-begu Ishakoviću, najvećim i najboljim sinovima koji leže na Šehidskom mezarju Kovači, kao i prvom predsjedniku Predsjedništva BiH rahmetli Aliji Izetbegoviću.

Delegacija je prvo posjetila Gazi Husrev-begovu džamiju i turbe najvećeg sarajevskog vakifa Gazi Husrev-bega. Domaćin delegaciji je bio hafiz Mensur ef. Malkić, prvi imam Begove džamije. Efendija Malkić je pozdravio  incijativu Općine i načelnika Hadžibajrića da posjećuju ova mjesta na 02. maj Dan Općine Stari Grad. „Veliko mi je zadovoljstvo što sam dočekao općinsku delegaciju na prvi dan Ramazanskog bajrama. Upućujem iskrene čestike svima koji obilježavaju 02. maj kao svoj dan, čestitam i Bajram svim muslimanima u Starom Gradu, Sarajevu i čitavoj zemlji“, kazao je hafiz Malkić.

U haremu Careve džamije delegaciju je dočekao imam  džamije Sadrudin ef.Išerić.  „Ponosni smo što se na ovaj način obilježava dan vaše i naše općine. Stari Grad je srce Sarajeva i srce naše Bosne. Utemeljitelj Sarajeva Isa-beg Ishaković nam je ostavio na korištenje brojne hajrate, Carevu džamiju, Kolobara han i druge. Upravo smo okončali projekat unutrašnjeg uređenja džamije, čime je naša džamija, hvala Allahu, uređena u potpunosti. U projektu su učestvovali i Općina Stari Grad i načelnik Hadžibajrić. Mi moramo biti jedno, kao što smo bili 02. maja 1992, tako mora biti i danas“, naglasio je imam Išerić. 

Općinski načelnik mr. Ibrahim Hadžibajrić podsjetio je da se 02. maj, Dan Općine Stari Grad, obilježava od davne 2001. godine. „Ove godine Božijom voljom imamo čast da na isti dan obilježavamo i Dan Općine Stari Grad, kao i prvi dan Ramazanskog bajrama. Velika je čast biti na svim ovim mjestima na današnji dan“, izjavio je načelnik Hadžibajrić. Prije tačno 30 godina na ovaj dan, na području Sarajeva su se odvijale presudne bitke. „Agresorske snage željele su presijeći Sarajevo na dva dijela i osvojiti ga. Uz pomoć naših branilaca ARBiH, MUP-a RBiH to se srećom nije desilo. Zbog toga mi danas živimo u slobodnoj i nezavisnoj državi, i ja im se iskreno zahvaljujem na tome“, kazao je načelnik Hadžibajrić.

U nastavku razgovora sa novinarima načelnik Hadžibajrić podsjetio je na važnost Starog Grada za Sarajevo, BiH, ali i cijelu Evropu. „Mnoge zemlje Evrope mogle bi učiti od nas u Starom Gradu o suživotu različitih vjera i nacija. U razmaku od samo nekoliko stotina metara imamo bogomolje svih monoteističkih konfesija. Ovdje se zajedno živjelo oduvijek i tako će biti još mnogo godina“, poručio je načelnik Hadžibajrić. 

Na Šehidskom mezarju Kovači delegacija je položila vijenac i proučila Fatihu na centralnom spomen obilježju, a potom i mezaru prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića. Program obilježavanja Dana Općine Stari Grad nastavlja se sutra obilježavanjem Dana šehida.