Image

Nacionalni praznik Republike Austrije 26.10.2021. godine

Nacionalni praznik Republike Austrije 26.10.2021. godine

Austrijski Nacionalni praznik 26. oktobar se zbog trenutne epidemiološke situacije i ove godine obilježava u digitalnoj formi. Austrijska ambasadorica Ulrike Hartmann na ovaj način poziva sve Austrijanke i Austrijance i sve prijatelje i partnere Austrije u Bosni i Hercegovini da zajedno obilježimo ovaj praznik.

Putem linka https://youtu.be/7atCZlwYPM0 možete pogledati video i poslušati pozdravne riječi ambasadorice Hartmann u povodu austrijskog Nacionalnog praznika, kao i austrijsku državnu himnu i muzički komad “Due Pupille” Wolfganga Amadeusa Mozarta u izvedbi hora „Kuće dobrih tonova“ iz Srebrenice.

Ambasadorica Hartmann u svom obraćanju izražava ponos zbog solidarnosti Austrije i radost zbog donacije pola miliona doza vakcina za građane Bosne i Hercegovine. „Jer naš moto glasi: Niko u Austriji nije siguran, sve dok nisu sigurni svi ljudi.“, istakla je Hartmann.

„U septembru ove godine je austrijska Savezna vlada pružila posebnu podršku austrijskoj izvoznoj privrednoj djelatnosti i pokrenula inicijativu pod motom "ReFocus Austria". Signal koji time šaljemo je: We are back in business!“, istakla je ambasadorica Hartmann u video poruci.

Sigurnost Bosne i Hercegovine je od izuzetnog značaja za Austriju, što pokazuje dugogodišnje, kontinuirano prisustvo austrijskih vojnika u zemlji. „Jasno se zalažemo za nastavak ovog angažmana za mir i sigurnost u okviru EUFOR-a.“, naglašava Hartmann u svom govoru.

Na kraju, ambasadorica Hartmann potcrtava da je za Austriju posebno važna politička budućnost Bosne i Hercegovine - kao snažnog partnera u Evropskoj uniji. „Sada je na Bosni i Hercegovini, da hitno poduzme neophodne političke i pravne korake.“

Ostali programski sadržaji u okviru obilježavanja austrijskog Nacionalnog praznika u Bosni i Hercegovini 2021. godine:

Od 26.10.2021. godine Austrijska ambasada u Sarajevu povodom Nacionalnog praznika pokreće kampanju prikazivanja razglednica sa prizorima iz cijele Austrije. Stoga u narednih sedam dana obratite pažnju na LED reklamne ekrane u Sarajevu, Banjaluci i Mostaru i posmatrajte Austriju iz različitih uglova.

U ponedjeljak 26.10.2021. godine u periodu od 19:00 i 22:00 sati će zgrada Vijećnice povodom austrijskog Nacionalnog praznika biti osvijetljena u bojama austrijske zastave. (Pozivamo fotografe medijskih kuća da nam se pridruže ispred Vijećnice).

Posebnu zahvalnost želimo iskazati generalnom sponzoru programa, Raiffeisen Bank dd BiH. Zahvaljujemo i našim prijateljima iz „Kuće dobrih tonova“ iz Srebrenice koji su svojom kreativnošću i vrijednim radom obogatili video povodom Nacionalnog praznika.

Austrijska ambasada Sarajevo želi mnogo zabave u zajedničkoj proslavi.