Image

Na Šehidskom mezarju Kovači obilježena 31 godina od formiranja 115. brdske brigade ARBiH

Delegacija Općine Stari Grad odala je počast i položila cvijeće na Šehidskom mezarju Kovači i na mezaru prvog predsjednika Predsjedništva RBiH, Alije Izetbegovića, čime je obilježena 31. godišnjica formiranja 115. brdske brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Sjećanje na ovu vojnu jedinicu ARBiH čuva Udruženje boraca ''115. brigada Stari Grad“. U ime ovog udruženja prisutnim na Šehidskom mezarju Kovači obratio se Mesud Lagumdžija. „Zona djelovanja 115. brdske brigade Armije RBiH je bila od Kozije ćuprije do Vrbanja mosta i to lijevom obalom rijeke Miljacke. Tokom rata ova brigada je brojala oko 4.500 pripadnika, od kojih je 726 dalo svoj život za suverenu, slobodnu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu. Udruženje je osnovano 2011. godine i ima primarni cilj, a to je čuvanje uspomene na sve naše poginule šehide i borce. I dalje se zalažemo da se u Starom Gradu napravi jedno dostojno spomen obilježje, za koje će znati stanovnici i posjetioci ovog grada“, poručio je Lagumdžija, te izrazio žaljenje zbog vrlo slabog odziva građanstva i institucija na današnjem obilježavanju.

U ime Općine Stari Grad cvijeće na centralno spomen obilježje i na mezar prvog predsjednika Alije Izetbegovića položili su Sadmir Husanović, pomoćnik načelnika za civilnu zaštitu i Damir Saračević, dopredsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad.