Image

Načelnik Efendić otvorio manifestaciju “Dani kulture Irana”, održan koncert tradicionalne iranske muzike

Povodom obilježavanja 45. godišnjice nacionalnog Dana Islamske Republike Iran u multimedijalnoj sali Općine Novi Grad Sarajevo otvorena je manifestacija „Dani kulture Irana“ u okviru koje je održan koncert, na kojem su mnogobrojni posjetioci uživali u tradicionalnoj iranskoj muzici u izvedbi muzičke grupe „Bisotun“.

Program je otvorio načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić koji je pozdravio prisutne i poželio im dobrodošlicu, te se zahvalio što su odabrali Općinu Novi Grad Sarajevo za mjesto održavanja manifestacije.

„Drago mi je da se ove godine „Dani kulture Irana“ otvaraju upravo u Općini Novi Grad sa koncertom koji imamo večeras. Iran je velika kultura i civilizacija, prijatelj Bosne i Hercegovine i od nastanka BiH imamo jako dobre odnose. Iran je jedna od država koja ima velike zasluge u tome što je BiH uspjela da se odbrani od agresije koja se dešavala od 1992. do 1995. godine. Kada je u pitanju sama kultura Irana to je zaista svjetska riznica, jedno veliko bogatstvo iz kojeg uvijek možemo puno spoznati i naučiti, pa i kada je u pitanju muzika i likovna umjetnost i film i sve drugo. Mi smo općina u kojoj se nalazi Teheranski trg, tako da između nas postoje određene poveznice Općine i velike prijateljske države Iran“, rekao je načelnik Efendić.

Amabasador Islmske Republike Iran u BiH NJ. E Abuzari Ebrahim Tarkaman zahvalio se načelniku Semiru Efendiću na saradnji i poručio kako je jezik muzike jezik cijelog čovječanstva.

„Početak „Dana kulture Irana“ u Sarajevu, u Općini Novi Grad održava se večeras uz vaše prisustvo ova veličanstvena manifestacija, a sve povodom 45. godišnjice od pobijede slavne islamske revolucije Irana. Želim se iskreno zahvaliti uvaženom načelniku Općine Novi Grad Sarajevo i svim ljudima koji su dio ove organizacije. Muzika koju ćete večeras čuti ovdje je tokom stoljeća u prošlosti bila prenosnik iranske duhovnosti. Na primjer Mevlana Dželaludin Rumi je pisao poeziju, a tu istu poeziju kao i poeziju ostalih velikih iranskih pjesnika poput Sabija i Širazija, naši muzičari su uz pomoć muzičkih instrumenata, prenijeli do slušatelja. Jezik muzike je jezik cijelog čovječanstva i nema potrebe da se prevodi, izjavio je NJ. E. ambasador Abazuri Ebrahim Tarkaman.

U okviru „Dana iranske kulture“ u Kinu Općine Novi Grad Sarajevo od 12. do 15. februara prikazivat će se iranski filmovi u terminu od 20:00 sati, a ulaz je besplatan za sve posjetitelje. Pored koncerta koji je održan u Općini Novi Grad Sarajevo, muzička grupa „Bisotun“ održat će koncerte u Domu kulture u Kaknju, 07. februara i Narodnom pozorištu u Mostaru, 10. februara 2024. godine.