Image

Načelnik Efendić obišao radove u Briješću, izgradnja pješačke staze za lakši i sigurniji put do škole

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić sa saradnicima, direktorom škole i predstavnicima mjesne zajednice, obišao je radove u ulici Viteška kod OŠ „Behaudin Selmanović“ u naselju Briješće, gdje se radi proširenje saobraćajnice sa izgradnjom trotoara za pješake. Radovi se izvode u okviru projekta poboljšanja uslova prilaza osnovnim školama, radi osiguravanja veće sigurnosti za učenike i druge učesnike u saobraćaju.

Tom prilikom načelnik je kazao da je ovo druga godina kako Općina Novi Grad provodi projekat poboljšanja uslova prilaza osnovnim školama, a da je vrijednost konkretno ovog projekta oko 470.000 KM, u sklopu kojeg je kod  Osnovne škole „Mustafa Busuladžić“ u Dobroševićima, izgrađeno oko pola kilometra pješačke staze, te urađena i proširena cijela saobraćajnica.

„I ovdje kod škole „Behaudin Selmanović“ u Briješću radi se oko 300 metara pješačke staze, koja ranije nije postojala. Djeca su se uglavnom kretala saobraćajnicom zajedno sa automobilima i smatram da će ovo u velikoj mjeri poboljšati uslove prilaska ovoj osnovnoj školi. Naravno, najvažnija nam je sigurnost djece. Imali smo i nesretan slučaj kod OŠ „Aleksa Šantić“ i nakon toga smo krenuli da kod svih petnaest osnovnih škola u Novom Gradu popravimo i poboljšamo uslove prilaska, koliko je to moguće“, istakao je načelnik Efendić.

Iako je u zimskim mjesecima neočekivano da su vremenski uslovi povoljni, tako da se radovi odvijaju i u toku februara, a odvijali su se i u januaru.

„Danas smo obišli radove, dinamika izvođenja radova je dobra, vjerujem da će na proljeće sve biti završeno. Moram reći da pored onog što smo u ovoj školi ranije radili, jednu fazu dogradnje škole sa novim učionicama, bibiliotekom i ostalim sadržajima, sada i ovaj prostor oko škole na neki način dobija novi izgled. Prije toga smo napravili dvoranu, tako da škola danas izgleda potpuno drugačije u odnosu na neke ranije godine kada smo mi išli u nju“, izjavio je Efendić.

Direktor OŠ „Behaudin Selmanović“ Selmir Fehratović je istakao da se trenutno radi izgradnja prilaza školi, odnosno pristupnog trotoara za učenike, roditelje, zaposlenike škole, a i za posjetioce škole.

„Zahvaljujem se općinskom načelniku Semiru Efendiću na jednoj ovakvoj akciji. Ja se nadam da se neće zaustaviti na ovome. Moram reći da je ovo bio najnesigurniji prilaz osnovnoj školi, sugurno u Kantonu Sarajevo, a da ćemo sada ovim projektom dobiti izvrsne uslove, odnosno prilaze našoj školi“, rekao je Fehratović.

Istakao je da u saradnji sa Ministarstvom za odgoj i obrazovanje KS i Općinom Novi Grad Sarajevo svake godine dobiju određana finansijska sredstva za rekonstrukciju, ulaganje, održavanje škole, kao i za nabavku školskog mobilijara, klupa, stolica, tabli itd.

„Ako ulažemo u obrazovanje imat ćemo jako društvo i jaku djecu, i jaku državu na kraju krajeva. Ove godine uložit ćemo u mobilijar, u školske klupe i stolice, uložit ćemo u rasvjetu, jer se rasvjeta nije zamijenila od 1996. godine, instalirat ćemo LED rasvjetu, tako da ćemo imati i poboljšano osvjetljenje, a također i uštedu električne energije“, rekao je direktor OŠ „Behaudin Selmanović“.

Nakon obilasaka radova, upriličen je obilazak dograđenog dijela škole, učionica, kabineta i biblioteke, kao i posjeta učenicima i nastavnicima ove škole.