Image

Karić uručila priznanje Počasni građanin Sarajeva Gervasiu Sanchezu, španskom novinaru, ratnom reporteru i fotografu

Gervasio Sanchez, proslavljeni španski novinar, ratni reporter i fotograf Počasni je građanin Grada Sarajeva!

Ovo vrijedno gradsko priznanje uručila mu je danas u Vijećnici gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić:

"Raduje nas što ste danas s nama u našem i vašem Sarajevu. Ne zaboravljamo svoje prijatelje koji su bili uz nas kada je bilo najteže", istakla je Karić uz riječi zahvale na profesionalnoj i ljudskoj posvećenosti bh. prijestolnici.

Gervasio Sanchez je kazao da je Sarajevo otkrio još davne 1981. kao student novinarstva. Bila je to ljubav na prvi pogled i Sarajevo je za njega tada postao jedan od najatraktivnijih gradova na svijetu.

Nažalost, deceniju poslije, svjedoči potresnim slikama Sarajeva, stradanju i patnjama njegovih građana, razaranju znamenitosti poput Vijećnice iz koje je nastala Sanchezova čuvena fotografija o prelamanju zrake svjetla kroz ruševine ovog gradskog simbola.

Na današnjoj svečanosti u Vijećnici su, pored predstavnika Grada Sarajeva, prisustvovali i ambasadorica Kraljevine Španije Nj.E. María Teresa Lizaranzu Perinat i prijatelji Gervasia Sancheza

Odluku za dodjelu priznanja Gervasiu Sanchezu donijelo je Gradsko vijeće Grada Sarajeva u oktobru prošle godine, na inicijativu gradskog vijećnika Jasmina Skorupana.