Image

Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava građanima i preduzećima za provođenje mjera energijske efikasnosti za 2023. godinu

Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH raspisao je javni pozive za dodjelu bespovratnih sredstava Evropske unije građanima – vlasnicima stambenih objekata, te mikro, malim i srednjim preduzećima za projekte energijske efikasnosti, a za poticanje energetske tranzicije i ublažavanje negativnih posljedica izazvanih energetskim krizama i poskupljenjima.

Predviđeni način dodjele sredstava je putem javnog poziva za čiju je provedbu u Federaciji BiH nadležan Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH, a pravo ostvaruje 2.600 domaćinstava i 264 mikro, mala i srednja preduzeća. Rok za prijavu na javne pozive koje je raspisao Fond je 31. decembar 2023. godine ili do utroška sredstava.

Novoizabrani načelnik Općine Stari Grad Irfan Čengić uputio je jučer poziv građanima Općine Stari Grad da se prijave na ovaj poziv naglasivši da su zelene politike i evropski put stvari za koje se uvijek zalagao u Parlamentu FBiH, a ovaj program upravo predstavlja konkretnu pomoć EU u oblasti energetske efikasnosti. Inače, novizabrani načelnik je prošle sedmice najavio da bi procedura njegovorg imenovanja i preuzimanje dužnosti trebalo biti završeno za 20-ak dana, ali da će za građane Starog Grada raditi od prvog dana.

 

STAMBENI OBJEKTI

Javni poziv za dodjelu sredstava iz budžetske podrške EU za provođenje mjera energijske efikasnosti u stambenim objektima za 2023. godinu podrazumijeva korištenje bespovratnih sredstava za sufinansiranje provođenja mjera u postojećim stambenim objektima koji su u upotrebi, kao što su:

  • individualna/porodična kuća
  • stambena jedinica u sklopu individualne/porodične kuće ukoliko posjeduje vlastito mjerno mjesto za električnu energiju na ime podnosioca prijave, koji je ujedno njen

vlasnik/suvlasnik

  • stambena jedinica/stan u zgradi kolektivnog stanovanja

Maksimalni iznos bespovratnih sredstava koji se po objektu može dodijeliti je 50% od ukupne investicije, ali ne više od 5.000,00 KM. uključujući PDV.

Podnosilac prijave na Javni poziv može podnijeti prijavu za sufinansiranje provođenja jedne ili više mjera, i to:

  1. U individualnim/porodičnim kućama:

• toplotna izolacija vanjskih zidova, stropa/krova, poda

• zamjena vanjske stolarije (prozori i vrata)

• unaprjeđenje sistema za proizvodnju i distribuciju toplotne energije za grijanje prostora

i/ili pripremu potrošne tople vode: instalacija kotlova na pelet, toplotnih pumpi,

kondenzacijskih kotlova, solarnih kolektora za proizvodnju potrošne tople vode id.

  1. U stambenim jedinicama (stanovima) u individualnim/porodičnim kućama i zgradama

kolektivnog stanovanja:

• zamjena vanjske stolarije (prozori i vrata);

• unaprjeđenje sistema za proizvodnju i distribuciju toplotne energije za grijanje prostora

i/ili pripremu potrošne tople vode: instalacija kotlova na pelet, toplotnih pumpi ili

kondenzacijskih kotlova itd.

 

Javni-poziv-JP-BPEU-SS-2023-1 preuzmite ovdje

Prilog-1-_Tehnicki-uslovi-JP-BPEU-SS-2023-1 preuzmite ovdje

Prilog-2_Izjava-I-JP-BPEU-SS-2023-1 preuzmite ovdje

Prilog-3_Izjava-II-JP-BPEU-SS-2023-1 preuzmite ovdje

Prijava na Javni poziv i dostavljanje obavezne dokumentacije vrši se isključivo elektronskim putem, odnosno putem E-prijave dostupne na: https://e-prijava.fzofbih.org.ba/

 

MIKRO, MALA I SREDNJA PREDUZEĆA

Javni poziv za dodjelu sredstava iz budžetske podrške EU za provođenje mjera energijske efikasnosti u mikro, malim i srednjim preduzećima za 2023. godinu namijenjen je za:

➢ Mikro preduzeće u većinskom vlasništvu žene: maksimalni iznos sufinansiranja (iznos

bespovratnih sredstava) koji se može ostvariti je 50% od visine ukupne investicije, pri čemu

iznos sufinansiranja ne može biti manji od 5.000,00 KM, ni veći od 30.000,00 KM uključujući PDV. Vlastito učešće podnosioca prijave mora iznositi minimalno 50% od visine ukupne investicije.

➢ Ostala mikro preduzeća: maksimalni iznos sufinansiranja (iznos bespovratnih sredstava) koji se može ostvariti je 45% od visine ukupne investicije, pri čemu iznos sufinansiranja ne može biti manji od 5.000,00 KM, ni veći od 30.000,00 KM uključujući PDV. Vlastito učešće podnosioca prijave mora iznositi minimalno 55% od visine ukupne investicije.

➢ Malo i srednje preduzeće u većinskom vlasništvu žene: maksimalni iznos sufinansiranja (iznos bespovratnih sredstava) koji se može ostvariti je 50% od visine ukupne investicije, pri čemu iznos sufinansiranja ne može biti manji od 10.000,00 KM, ni veći od 50.000,00 KM uključujući PDV. Vlastito učešće podnosioca prijave mora iznositi minimalno 50% od visine ukupne investicije.

➢ Ostala mala i srednja preduzeća: maksimalni iznos sufinansiranja (iznos bespovratnih sredstava) koji se može ostvariti je 45% od visine ukupne investicije, pri čemu iznos sufinansiranja ne može biti manji od 10.000,00 KM, ni veći od 50.000,00 KM uključujući PDV. Vlastito učešće podnosioca prijave mora iznositi minimalno 55% od visine ukupne investicije.

Javni-poziv-JP-BPEU-MMSP-2023-1 preuzmite ovdje

Prilog-1-_Tehnicki-uslovi-JP-BPEU-MMSP-2023-1 preuzmite ovdje

Prilog-2_Izjava-I-JP-BPEU-MMSP-2023-1 preuzmite ovdje

Prilog-3_Izjava-II_de-minimis-JP-BPEU-MMSP-2023-1 preuzmite ovdje

Prilog-4_Izjava-III_energija-za-vl.potrebe-JP-BPEU-MMSP-2023-1 preuzmite ovdje

Prilog-5_Izjava-IV_stecaj-i-likvidacija-JP-BPEU-MMSP-2023-1 preuzmite ovdje

Prijava na Javni poziv i dostavljanje obavezne dokumentacije vrši se isključivo elektronskim putem, odnosno putem E-prijave dostupne na: https://e-prijava.fzofbih.org.ba/