Image

Helem Nejse i Marko Louis u novom hit singlu „Biraj riječi“ pozivaju na borbu protiv govora mržnje

S ciljem promocije suživota, tolerancije i različitosti, tri UN organizacije – UNICEF, UNDP i UNESCO – pokrenule su kampanju „Biraj riječi“ u okviru projekta “Dijalog za budućnost“. Kampanju su u samom početku nesebično podržali mladi umjetnici, članovi benda Helem Nejse, koji su danas na svojim službenim kanalima komunikacije objavili pjesmu istog naziva, te tako ozvaničili početak kampanje. U tu svrhu dizajnirana je i interaktivna web stranica www.birajrijeci.ba na kojoj posjetitelji mogu predlagati pozitivne riječi, od kojih će početkom decembra kreativni momci iz benda Helem Nejse napraviti još jednu pjesmu koja promoviše lijepe riječi i dijalog, nasuprot govoru mržnje. 

Zašto pjesma? Nositelji projekta, mladi i kreativni ljudi, itekako dobro shvataju da je muzika snažnija i uticajnija od dnevne politike. Muzika je oduvijek bila platforma na kojoj se susreću različitosti, prostor u kojem nema mjesta za predrasude. Kao takva, ona je u stanju donijeti istinsku promjenu, uticati na ljude i potaknuti ih na pozitivnu akciju.  

U prvom dijelu kampanje, sve popularniji sarajevski bend “Helem nejse“ i beogradski muzičar Marko Luis zajednički su napisali i snimili pjesmu “Biraj riječi“, koja je već u najavi izazvala ogromno interesovanje publike i medija. Već provjeren i dokazano dobar i uspješan duet ponovo je briljirao i na najbolji mogući način na svojim plećima iznio samu bit projekta “Dijalog za budućnost“. Suživot, prijateljstvo i tolerancija na djelu. Ovom pjesmom mladi momci iz benda Helem Nejse, kao i njihov kolega iz Srbije, Marko Louis, šalju snažnu i bitnu poruku da je u vremenu individualizma potrebno biti društveno odgovoran i angažovan. 

U drugoj fazi kampanje, ista ekipa će napraviti novu “freestyle“ pjesmu, ali od riječi koje vi predložite! Uključite se u kampanju “Biraj riječi“, suprotstavite se govoru mržnje i lijepom riječju postanite autori nove pjesme koju će izvoditi jedan od popularnijih bh. bendova. Posjetite web stranicu www.birajrijeci.ba i svojom lijepom riječju otvorite gvozdena vrata iza kojih naše društvo, sasvim sigurno, čeka bolja budućnost. 

Pjesmu možete poslušati na oficijelnom You Tube kanalu kampanje "Biraj riječi".