Image

Dvadeset i treći februar se obilježava kao svjetski dan Rotary-a

U Čikagu, u Sjedinjenim Američkim Državama, 23.02.1905. godine osnovan je prvi Rotary klub sa ciljem pružanja humanitarne pomoći, podsticanja visokih etičkih standarda u svim profesijama i unapređenja dobre volje i mira u svijetu. Od tada pa do danas Rotary zajednica se stalno razvijala i rasla. Danas u svijetu postoji preko 35.000 klubova u preko 150 zemalja, koji imaju 1.2 miliona članova. 

U Bosni i Hercegovini trenutno  aktivno djeluje 15 Rotary klubova, dok u Sarajevu postoje tri kluba,  Rotary Club Sarajevo, Rotary Sarajevo-International Delta i Rotary Club Sarajevo-Ilidža, koji sprovode brojne akcije organizovanja različitih vidova pomoći pojedincima i zajednici.

Dvadeset i treći februar obilježavamo kao svjetski dan Rotary-a, a ove godine smo ga obilježili posjetom porodilištima Opće bolnice “Abdulah Nakaš” Sarajevo i Klinici za ginekologiju i akušerstvo KCUS i darivanjem poklona za sve bebe rođene tog dana. Ovakve i slične humanitarne akcije su sprovedene u svim gradovima u Bosni i Hercegovini, u kojima djeluju Rotary klubovi, a sve u okviru zajedničke akcije obilježavanja 116 godina postojanja Rotary pokreta, kao i podržavanja i promocije nataliteta od strane bosanskohercegovačke Rotary zajednice. 

Darivanje beba je, u dogovoru sa rukovodstvima porodilišta, te uz primjenu propisanih epidemioloških mjera izvršeno danas, 24.februara 2021. godine.