Image

Delegacija Općine Stari Grad boravila u posjeti pobratimskoj Opštini Karpoš, Skoplje

Delegacija Općine Stari Grad Sarajevo, u sastavu v.d.Općinskog načelnika Mirsada Smajić, predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Seid Škaljić i pomoćnica načelnika za opću upravu Sadžida Brkanić boravili su u službenoj posjeti Opštini Karpoš u Skoplju sa kojom je Stari Grad vezan pobratimskim vezama od 2011.godine.

Delegacija je bila gost pobratimske Opštine Karpoš i gradonačelnika Stevčeta Jakimovskog povodom obilježavanja 47. godišnjice od osnivanja Karpoša, a tim povodom organizovani su brojni kulturno-zabavni sadržaji.

U Dramskom pozorištu – Skoplje održana je svečana akademija kojoj su prisustvovali predsjednik opštine Stevčo Jakimovski, članovi Vijeća opštine Karpoš, predstavnici opštinske uprave, delegacija iz Caena (Francuska), kao i delegacije pobratimskih opština Sremski Karlovci (Srbija), Vrnjačka Banja (Srbija), Stari Grad Sarajevo (BiH), Travnik (BiH), Tivat (Crna Gora) i Lapta (Kipar).

Video prilog sa akcije sadnje stabala možete pogledati ovdje.

U okviru Dana opštine Karpoš, gradonačelnik Stevčo Jakimovski, zajedno sa delegacijama pobratimskih opština, u ulici „Bledski dozor“ zasadio je 12 listopadnih i zimzelenih stabala.

Na taj način je Opština Karpoš i ove godine, kao odgovoran društveni subjekt, dala doprinos ozelenjavanju javnih površina. Svako drvo koje je zasađeno ima zaštitnu ogradu, sa pločom gradova pobratima koje su zasadili njihovi načelnici ili predstavnici njihovih opština.

Pored svih ovih sadržaja, gradonačelnik Stevčo Jakimovski organizovao je poseban prijem za sve delgacije pobratimskih općina i gradova. U okviru sastanka, prisutni su razgovarali o aktuelnim aktivnostima u njihovim opštinama, odnosno o dinamici društveno-ekonomskih tokova u njima, a govorilo se i o problemima i izazovima sa kojima se suočavaju lokalne samouprave. U duhu izgradnje prijateljskih odnosa, prisutni su međusobno razmijenili prigodne poklone, u vidu reprezentativnog materijala.

 

Delegacija se susrela i sa načelnikom pobratimske Opštine Čair Skoplje

Općina Stari Grad Sarajevo povezana je pobratimskim odnosima sa još jednom skopskom općinom, a to je Opština Čair sa kojom je sporazum o sradnji i bratimljenju potpisan 2021. godine. Posjeta Skoplju iskorištena je i za susret sa načelnikom ove opštine Visarom Ganiuom. Delegacija Općine Stari Grad upoznala je načelnika Ganiu sa trenutnom situacijom u našoj lokalnoj samoupravi, kao i sa planovima za budućnost. Opšti zaključak sa sastanka pobratimskih općina je da treba intenzivno raditi na produbljivanju međusobne saradnje, kroz zajedničko učešće u međunarodnim projektima.