Image

Bosna i Hercegovina će u maju ove godine biti jedan od nogometnih/fudbalskih centara Evrope

UEFA je ukazala veliko priznanje našoj zemlji i Nogometnom/Fudbalskom savezu da po prvi put organizuju jedno veliko takmičenje pod njenim okriljem i u četiri grada naše zemlje od 3. do 15. maja održaće se Evropsko prvenstvo za kadetkinje (U-17).
Organizacija evropskog prvenstva za kadetkinje je treće veliko sportsko takmičenje  koje će organizirati Bosna i Hercegovina, poslije Zimske Olimpijade 1984. i EYOF-a 2019. godine. 
Ova odluka evropske „kuće fudbala“ je veliko priznanje i prilika za ženski nogomet/fudbal u našoj zemlji da napravi iskorak u svakom pogledu. Pandemija korona virusa širom svijeta je donijela mnogo štete samom sportu, posebno nogometu/fudbalu, te usporila sami razvoj mladih selekcija i ženskih takmičenja.


Sportske vrijednosti, prijateljstvo, poštovanje i izvrsnost su neki od osnovnih postulata UEFA, a ideja zajedništva, mira i zajedničke budućnosti je pred Bosnom i Hercegovinom. 
Evropsko prvenstvo je velika prilika da sve gostujuće reprezentacije, te brojni predstavnici medija i UEFA-e upoznaju sve ljepote Bosne i Hercegovine, da kroz putovanja od jednog do drugog grada vide znamenitosti ostalih gradova naše države, te da ponesu najljepše uspomene. Ovo je takođe prilika da svaki stanovnik ove zemlje bude njen ambasador u očima Evrope i prezentuje naše dobro poznato gostoprimstvo. 
Osim naše reprezentacije u grupi A igraće još Njemačka, Danska i Holandija. Utakmice iz ove grupe biće igrane na stadionu „Grbavica“ u Sarajevu i Trening centru NS/FS BiH u Zenici. U grupi B igraju Francuska, Španija, Finska i Norveška, a svoje utakmice će igrati na stadionu HŠK „Zrinjski“ u Mostaru i „Pecara“ u Širokom Brijegu. 


Pozivamo sve ljubitelje nogometa/fudbala da podrže naše djevojčice i uljepšaju njihov san, da u dresu za državnim grbom predstavljaju svoju zemlju na velikom takmičenju.