Image

Biometeorološka prognoza

Biometeorološka prognoza je loša

Jutros je u Bosni i Hercegovini oblačno. U većem dijelu zemlje pada kiša.

Temperature zraka izmjerene u 07:00 sati (°C): Bjelašnica 4; Bugojno i Srebrenica 6; Drvar, Gradačac, Jajce, Sanski Most, Sarajevo, Sokolac i Tuzla 7; Banja Luka, Bihać, Bijeljina, Doboj, Prijedor i Zenica 8; Ivan-sedlo 10; Livno i Mostar 12; Trebinje 13; Grude 14; Neum 16°C. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 941hPa, za 3hPa je manji od normalnog i raste.

Danas u Bosni i Hercegovini oblačno sa kišom. Prognozirana količina padavina širom zemlje je uglavnom između 15 i 30 litara po metru kvadratnom, lokalno do 45 litara. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 7 i 12°C, na jugu zemlje do 18°C.

U Sarajevu oblačno sa kišom. Prestanak padavina u večernjim satima. Najviša dnevna temperatura zraka oko 10°C.Biometeorološka prognoza je loša. Pogoršanje vremena, praćeno padavinama, kod osjetljivih osoba uzrokovaće pojačane tegobe u vidu reumatskih i bolova na mjestima ozljeda, dekoncentracije, nesanice. Veći sadržaj vlage u zraku također će stvarati probleme hroničnim bolesnicima. Sa noćnim satima biće i hladnije, što će dodatno kvariti opštu sliku. Preporučljivo je umanjiti aktivnosti.