Image

Biometeorološka prognoza

Biometeorološke prilike postepeno će se pogoršavati

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno vedro. Po kotlinama ima magle i niske naoblake.

Temperature zraka izmjerene u 07:00 sati (°C): Bijeljina i Bugojno 0; Bjelašnica, Livno, Tuzla i Zenica 1; Banja Luka, Drvar, Ivan-sedlo, Jajce i Sanski Most 2; Sarajevo 3; Grude 4; Gradačac 5; Mostar 6; Trebinje 7; Bihać i Neum 12°C. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 939hPa, za 6hPa je manji od normalnog i opada.

Danas pretežno vedro prije podne. Po kotlinama u Bosni sa maglom ili niskom naoblakom. U drugoj polovini dana postepeno naoblačenje koje će u noći na utorak usloviti kišu. Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera. U večernjim satima povremeno jaki udari juga na zapadu i jugozapadu Bosne. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 12 i 19°C.

U Sarajevu pretežno sunčano veći dio dana. Povećanje oblačnosti u poslijepodnevim satima. Najviša dnevna temperatura zraka oko 15°C.

Biometeorološke prilike postepeno će se pogoršavati, pod uticajem nadolazeće promjene vremena. Tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata djelimično će se pojačati, izraženije u drugom dijelu dana. Moguće su meteopatske reakcije u vidu glavobolje, nervoze, reumatskih i bolova na mjestu ozljeda. Poželjno je umanjiti aktivnosti. Učesnicima u saobraćaju sugerišemo oprezniju vožnju.