Image

Besplatni ljetni koncert Bečke filharmonije

Ovogodišnje izdanje koncerta održat će se 20. juna s početkom u 20.45 sati. Solistica večeri je Yuja Wung, dok će dirigentsku palicu preuzeti Gustavo Dudamel.

U jedinstvenom ambijentu vrta bečkog dvorca Schönbrunn ove će se godine 20. juna održati, već 15. po redu, veliki tradicionalni koncert Bečkih filharmoničara na otvorenom "Koncert ljetne noći" (Sommernachtskonzert). Bečki filharmoničari ovim besplatnim koncertom na javnoj površini žele približiti klasičnu muziku što većem krugu ljudi. Solistica ovogodišnjeg koncerta bit će Yuja Wang, a orkestrom će dirigovati Gustavo Dudamel

Prošle je godine prema procjeni koncert pratilo 105.000 posjetilaca, a kako bi se izbjegle gužve organizatori preporučuju da se za dolazak predvidi barem 30 minuta. Linije bečkog javnog prijevoza taj će dan piti pojačane, a i za bicikle je osiguran parking.

Dvorac Schönbrunn i njegov park najposjećenije su znamenitosti grada Beča. Ovaj barokni vrt koji je 1996. godine svrstan na UNESCO-ovu listu svjetske kulturne baštine godišnje posjeti preko 2,5 miliona ljudi.

Više o programu ljetnog koncerta pod zvijezdama na www.sommernachtskonzert.at