Image

Bečki božićni sajmovi očaravaju male i velike posjetioce

U glavnom gradu Austrije svoja vrata za posjetioce 16. novembra otvorilo je 20 različitih božićnih sajmova koji na ukupno 963 štanda, između ostalog, nude kuhano vino, muziku uživo i palačinke, različite domaće delicije i neizostavne božićne poklone. Miris kandiranog voća, šećerne vate, štandovi sa božićnom dekoracijom i božićna drvca sa šarenim ukrasima očaravaju male i velike posjetioce.

 

Prvi otvoreni sajam je i najveći avanturistički sajam "Bečki božićni san" (Wiener Weihnachtstraum" sa već tradicionalnim "Christkindlmarktom" sa 152 štanda na trgu ispred bečke Vijećnice gdje je već početkom novembra postavljena 28 metara visoka i 150 godina stara božićna jelka, ukrašena sa 2.000 led sijalica. Sijalice su uključene 17. novembra. Među božićnim jelkama kao iz bajke postavljene su ledene staze za klizače. Od 16. novembra 2018. do 06. januara 2019. na raspolaganju će im stajati ledena ploha od 3.000 m2, a od 18. januara do 03. marta 2019. organizatori će površinu plohe povećati na 8.000 m2.

"Posjetioce ne privlače samo štandovi sa kulinarskim poslasticama i unikatnim proizvodima. Ledena ploha ispred gradske Vijećnice je također posebno iskustvo. Za bečke škole, vrtiće i ustanove za produženi dnevni boravak korištenje plohe je besplatno. Pored toga najmlađi u mnogima radionicama na sajmu mogu peći božićne kekse, slušati božićne bajke ili šetati duž edukativnih božićnih jaslica", objašnjava bečki gradonačelnik Michael Ludwig. Novost na sajmu su božićne jaslice, ove godine sa 12 ručno izrađenih eksponata kao i poznati Herzerlbaum", drvo ukrašeno crvenim srcima, koje je nakon nekog vremena ponovo vraćeno u koncept Christkindlmarkta. Zaljubljeni se sastaju i slikaju ispod ovog drva ljubavi te ono stoga mnogo znači svim Bečlijama i Bečlijkama. Ono je pored jelke drugi važan simbol sajma "Weihnachtstraum" ispred Vijećnice.

Pored ovog najposjećeniji je i Adventski sajam između Prirodnjačkog muzeja i Umjetničko-istorijskog muzeja, koji fokus stavlja na umjetnički obrt. Tu je i sajam Spittelberg u idiličnim uličicama, sajam ispred dvorca Schönbrunn sa božićnim koncertima, sajam ispred baroknog dvorca Belvedere i u zabavnom parku Prater.