Image

Beč mladim imigrantima nudi obrazovne mogućnosti

Grad Beč novim Omladinskim koledžom StartWien mladim imigrantima nudi odskočnu dasku u austrijskom obrazovnom sistemu

Novim Omladinskim koledžom StartWien, Grad Beč nudi mladim imigrantima mogućnost da nastave školovanje u Austriji i steknu obrazovanje u Beču. 

"Beču je stalo da svi mladi koji ovdje žive imaju obrazovne mogućnosti", rekao je član gradske vlade za integraciju, Jürgen Czernohorszky.

Prema integracijskom monitoringu Grada Beča, samo oko 40 posto mladih u dobi od 15 do 17 godina koji su emigrirali iz inostranstva nastavljaju školovanje u Beču. 

"Bilo da su rođeni u bečkom okrugu Meidlingu ili na Kosovu, svi mladi ljudi imaju pravo na obrazovanje. Ali početak novog školskog sistema prepun je izazova. Zato Grad Beč podržava saradnju usmjerenu na potražnju tržišta rada sa koledžom StartWien za ulazak u austrijski obrazovni sistem “, kaže Czernohorszky.

Omladinski koledž StartWien namijenjen je prije svega mladima koji imaju najmanje 8 godina školskog obrazovanja u svojoj zemlji porijekla i onima kojim je potrebna podrška i pomoć pri upisu u srednju ili zanatsku školu.

Polaznici ovog koledža mogu pohađati kurseve u trajanju od šest mjeseci do dvije godine. Upis je moguć i tokom semestra.

Osim matematike, njemačkog i engleskog jezika, ponuda uključuje i druge predmete obavezne školske diplome prilagođene odraslima (ePSA), i to prirodu i tehnologiju, profesionalnu orijentaciju, kreativnost i dizajn, demokratiju, integraciju i društvo, zdravstvo i socijalna pitanja, kreativnu radionicu te informacijsko-komunikacijsku tehnologiju (IKT). 

"Novi Omladinski koledž StartWien trebao bi postati prva kontaktna tačka za sve mlade koji se u Beč sele iz inostranstva, bilo da su iz Francuske ili Afganistana. Bez obzira na državljanstvo, novi početak je uvijek izazov u kojem Omladinski koledž StartWien želi podržati mlade ", rekla je Ursula Struppe, direktorica Odjela za integraciju i različitost Grada Beča.

S ovim koledžom Grad Beč godišnje ulaže 800.000 eura u obuku mladih. Drugu polovicu ukupnih troškova od 1,6 miliona eura finansirat će Evropski socijalni fond (ESF) uz podršku Bečkog fonda za finansiranje zaposlenih (waff).