Image

Beč glavni grad muzike u 2020. godini

Beč je naredne godine glavni grad muzike a povod je obilježavanje 250. rođendana jednog od najpoznatijih i najcjenjenijih kompozitora Ludwiga van Beethovena. Proslava ovog jubileja, osim u njegovom rodnom gradu Bonnu, proslavit će se i u austrijskoj metropoli gdje je slavni muzičar živio od svoje 22. godine do svoje smrti 1827. godine. 

"Beethoven je rođen u Bonnu, ali je kod nas toliko dugo živio i stvarao da ga smijemo smatrati svojim", rekao je gradonačelnik Beča Michael Ludwig u okviru konferencije za medije kojom je najavljeno svečano obilježavanje jubileja 2020. godine.

U čitavom gradu obilježavat će se rođendan slavnog kompozitora. "Beč je kao svjetski grad muzike bez Beethovena teško zamisliti", dodao je Ludwig.

Osim ovog muzičkog velikana, prezentacija Beča kao glavnog grada muzike pod motom "All Ears On Vienna" odnosit će se i na renomirane muzičke institucije i manifestacije te muzičke zvijezde našeg doba s bečkom vezom, kao što su Aleksey Igudesman, Billy Joel, Juya Wang ili Hans Zimmer.