Image

Baščaršija danas najsretnije mjesto u Bosni i Hercegovini

 

Kad vidiš dimnjačara, uhvati se za dugme i poželi želju - kaže staro vjerovanje, a ako je suditi po tome, Baščaršija je danas najsretnije mjesto u Bosni i Hercegovini, a možda i šire. Stotine dimnjačara okupili su se na Baščaršijskom trgu gdje je, u okviru Dana Općine Stari Grad, otvoren Prvi internacionalni festival dimnjačara u Bosni i Hercegovini.

 

S željom da razmijene iskustva, upoznaju bogatu kulturu, historiju, tradiciju i gastronomiju Starog Grada, u Sarajevo su stigli dimnjačari iz BiH, Hrvatske, Srbije, Njemačke, Engleske, Švicarske, Italije, Švedske i drugih zemalja.

 

Na Baščaršijskom trgu održan je prigodan program gdje je dimnjačare, u ime Općine Stari Grad i načelnika Ibrahima Hadžibajrića pozdravio predsjedavajući Općinskog vijeća Seid Škaljić. On je istakao da je ovaj skup prilika za dimnjačare da se umreže i povežu sa drugim stručnjacima iz njihovog polja, razmjene iskustva, ideje i znanja te stvore nova prijateljstva.

 

"Općina Stari Grad Sarajevo je mjesto koje daje mnoge mogućnosti za razgledanje i uživanje u bogatoj kulturi i tradiciji naših naroda. Nadam se da ćete imati ugodan boravak u našoj Općini, te da ćete ovdje stvoriti trajne uspomene i nova prijateljstva", kazao je predsjedavajući Škaljić.

 

Prisutnima se obratio i predsjednik Udruženja dimnjačara Mirza Ekmečić, koji se zahvalio Općini Stari Grad i načelniku Ibrahimu Hadžibajriću na podršci oko organizacije ovog događaja. “Hvala načelniku Hadžibajriću koji je prepoznao važnost ovog događaja, te nam pružio podršku oko organizacije ove manifestacije. Nadam se da će naše kolege dimnjačari uživati i ponijeti lijepe uspomene iz Starog Grada i Bosne i Hercegovine”, kazao je Ekmečić koji se za podršku zahvalio i Dervi Sejdiću, prijatelju Udruženja dimnjačara.

 

Među brojnim dimnjačarima na Baščaršiji danas je i Dino Šahman koji je rođen u Maglaju, ali živi i radi već 32 godine u Italiji. “Veoma sam sretan što sam pozvan na ovaj Festival. Kolege su oduševljene Sarajevom i njegovim historijskim dijelom, Starim Gradom. Nadam se da će ovaj susret biti koristan svim učesnicima i da ćemo razmijeniti iskustva i povezati se još više međusobno”, kazao je Dino Šahman.

 

Dimnjačari su danas prošetali počasni krug Baščaršijom, a ovim festivalom završava se program obilježavanja Dana Općine Stari Grad.