Image

28.000 posjetilaca uživalo u projekcijama i predstavama u Kinu Novi Grad

Kino Novi Grad Sarajevo u protekloj godini posjetilo je gotovo 28.000 ljubitelja filmske i pozorišne umjetnosti, koji su imali priliku uživati u raznovrsnim i uzbudljivim projekcijama domaćih, stranih, animiranih, crtanih i dokumentarnih filmova, ali i u pozorišnim predstavama. Prikazana su 43 igrana filma, 29 animiranih filmova, a organizovana je i 81 vanredna projekcija.

Vanrednim projekcijama prisustvovala su djeca iz različitih vrtića, predškolskih ustanova i osnovnih škola sa područja općine Novi Grad Sarajevo, ali i drugih sarajevskih općina, kao i članovi Udruženje penzionera Novi Grad Sarajevo.

Veliki broj ljubitelja turske kinematografije privukla je 10. Sedmica turskog filma osiguravajući posebne trenutke za sve generacije. Posebnu pažnju privukao je film „Zrno pšenice – Buğday Tanesi”, koji prikazije život osobe s invaliditetom i zastupnika u turskom parlamentu. Sve projekcije u toku 10. Sedmice turskog filma bile su besplatne za posjetitelje.

Jedan od najznačajnijih događaja zasigurno je bio 9. Festival dječije umjetnosti koji se protekle godine održavao na prostoru općine Novi Grad Sarajevo. Festival je donio različite događaje, filmske projekcije, predstave, radionice i sve ono što najmlađima otvara nove mogućnosti i proširuje poglede. Festival je tokom pet dana trajanja okupio 5.500 posjetitelja i ljubitelja kinematografije, pozorišne umjetnosti i književnosti.

Manifestacija „Novogradski dani“ donijela je uzbudljive pozorišne predstave poput „Ako pčele odu“, Balkanski špijun, a upriličen je i koncert hora opere Narodnog pozorišta Sarajevo, u kojem su uživali mnogobrojni posjetioci kina. Općina Novi Grad je tim povodom organizovala i besplatne projekcije za djecu iz novogradskih vrtića i osnovnih škola.

Kino Novi Grad Sarajevo proteklu godinu završilo je pričom o ljubavi, prijateljstvu i povjerenju, premijerom igranog filma „Efekat leptira“ bh. redatelja  Admira Buljugića kojeg je gladalo više od 300 gledalaca, a nakon premijere filma, održana je i „Noć kina“, te su posjetioci imali priliku ponovo uživati u ovom filmskom dostignuću.

Od 2013. godine kada je otvoreno, Kino Novi Grad privuklo je veliki broj građana naše općine, ali i cijelog Sarajeva i postalo mjesto zabave i razonode za sve gerenacije. Pored redovnih projekcija, u Kinu Novi Grad često se prikazuju dokumentarni, historijski i edukativni filmovi. A za tekuću godinu posjetitelje i ljubitelje kinematografije očekuju mnogobrojni zanimljivi sadržaji.