Image

Načelnik Hadžibajrić ispunio obećanje: Djeca iz romskih porodica dobila sve za školu

 

U romskom naselju Mošćanica živi 10-ak romskih porodica u kojima je 12-ero djece koji pohađaju Osnovnu školu “Vrhbosna” od I do IX razreda. Da im ništa ne nedostaje tokom školovanja i da imaju iste uslove kao i ostali učenici, pobrinuo se općinski načelnik mr.Ibrahim Hadžibajrić koji im je obezbijedio udžbenike, ruksake sa školskim priborom, te odjeću i obuću potrebne za polazak u novu školsku godinu.

Ovih 12 učenika i njihove porodice načelnik Hadžibajrić ugostio je danas u Općini Stari Grad Sarajevo i uručio im pakete sa odjećom i obućom, dok su ruksake i školski pribor dobili prije početka školske godine.

Susret sa ovim porodicama bio je prilika i da se načelnik Hadžibajrić pobliže upozna sa njihovim problemima i razmotre načini kako im pomoći da imaju što bolje uslove za život i inkluziju u društvo. Pomoć u obrazovanju njihove djece ključna je za bolju budućnost romske populacije, a to je potvrdila i Šeherzada Abazi koja je majka 11-ero djece od kojih već ima 35-ero unučadi. U naselju Mošćanica živi već 37 godina.

“Mi želimo da nam djeca idu u školu, ali Romi za to često nemaju uslova. Želimo da nam djeca završe škole i nađu posao, valjda će tako i moji sinovi i unuci. Evo dobili su pribor, odjeću i obuću da idu uredni i čisti u školu, mnogo mi znači ovo. Obrazovanje može dati čovjeku bolji život i posao da može lijepo da živi,” kazala je Šeherzada.

“Nama mnogo znači pomoć načelnika, uvijek misli na nas. Dobila sam nedavno mašinu i frižider od načelnika, sve što tražimo on nam ispuni. Preživljavamo teško, jedan sin skuplja papir, on ima sedmoro djece. Drugi sin se bavi prodajom. Načelnik Hadžibajrić pomaže koliko može i mnogo ga poštujemo. On nas tretira na najbolji mogući način i svaka mu čast na tome,” dodala je Šeherzada.

Njen sin Emre Abazi školuje troje djece. “Otac sam sedmoro djece, troje ide u školu i oni su dobili opremu. Ovo nam mnogo znači jer živimo jako teško. Rođen sam i cijeli život proveo na Mošćanici, živim od sakupljanja papira i starog željeza. Ja se nisam imao mogućnosti školovati, ali moja djeca imaju tu priliku i trudim se da oni imaju bolji život od mene. Načelnik Hadžibajrić nam mnogo pomaže i hvala mu zbog toga,” ispričao je Emre.

Načelnik Hadžibajrić ranijih godina osiguravao je djeci iz romskih porodica i školarine kako bi im pomogao u procesu obrazovanja, a svake godine dobijaju školski pribor i ruksake na početku školske godine. Korisnici su i svih ostalih prava za koja postoji zakonska osnova u vidu jednokratnih novčanih pomoći, dječijeg doplatka i zdravstvene zaštite.