Image

Zvizdić će se danas u Makedoniji sastati sa Zoranom Zaevim

Predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić razgovarat će danas, drugog dana posjete Makedoniji, s makedonskim premijerom Zoranom Zaevim.

Nakon razgovora predviđeno je potpisivanje Sporazuma o uslovima putovanja državljana dvije zemlje i Protokol o saradnji u obrazovanju između Ministarstva civilnih poslova BiH i Ministarstva obrazovanja Makedonije.

Predviđeni su i susreti Zvizdića sa predsjednikom Makedonije Đorđem Ivanovim i predsjednikom Skupštine Talatom DŽaferijem, najavljeno je iz Vijeća ministara. 

Zvizdić će sa Zaevim i premijerom Bugarske Bojkom Borisovim učestvovati u "Maršu života" u znak sjećanja na Jevreje deportovane iz Makedonije tokom Drugog svjetskog rata, a položit će i cvijeće na spomenik "7.144 makedonska Jevreja" kod Fabrike duhana u Skoplju.

Predsjedavajući Vijeća ministara prisustvovat će i komemorativnoj sjednici Skupštine Makedonije koja će biti održana povodom obilježavanja 75 godina od deportacije makedonskih Jevreja.

Delegaciju Vijeća ministara, koja boravi u posjeti Makedoniji, čine i ministri vanjskih poslova Igor Crnadak, pravde Josip Grubeša, civilnih poslova Adil Osmanović i komunikacija i prometa Ismir Jusko. 

Zvizdić je sinoć prisustvovao koncertu Makedonskog filharmonijskog orkestra koji je upriličen u okviru komemorativnog programa povodom 75 godina od Holokausta nad makedonskim Jevrejima.