Image

Zahvalnica načelniku Hadžibajriću za podršku rada Memorijalnog centra Potočari-Srebrenica

Memorijalni centar Potočari-Srebrenica/Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine zahvalili su se općinskom načelniku mr Ibrahimu Hadžibajriću i Općini Stari Grad Sarajevo za izuzetan doprinos i podršku projektima ove institucije u prošloj 2020. godini.

Kako stoji u pismu zahvale Memorijalnog centra Potočari-Srebrenica, zahvaljujući podršci Općine Stari Grad Sarajevo i načelnika Hadžibajrića, 2020. godina je najuspješnija od osnivanja. „Izgradili smo novi arhiv, obnovili biblioteku, proveli cijeli niz istraživačkih projekata od kojih su najvažniji projekti usmene historije sa stotinama preživjelih, a već početkom 2021. godine započet će obnova Upravne zgrade kompleksa Memorijalnog centra“, navodi se između ostalog u pismu kojeg potpisuju predsjedavajući Upravnog odbora Ševket Hafizović i direktor ove institucije Emir Suljagić. U Memorijalnom centru Potočari-Srebrenica/Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine izražavaju razumijevanje da je pandemija korona virusa ostavila pustoš u javnim finansijama, ali smatraju da Memorijalni centar Srebrenica predstavlja pitanje vlasništva nad vlastitom historijom.

Na prijedlog općinskog načelnika mr Ibrahima Hadžibajrića, Općina Stari Grad Sarajevo prošle godine izdvojila je 50.000 KM za podršku radu Memorijalnog centra Potočari-Srebrenica. Također, u februaru prošle godine, Općina je pomogla i novootvorenu biblioteku Memorijalnog centra Potočari-Srebrenica donacijom 1.000 knjiga. Općina Stari Grad Sarajevo, na čelu sa općinskim načelnikom mr Ibrahimom Hadžibajrićem, će i ove godine nastojati finansijski podržati ovu važnu instituciju koja opominje i čuva uspomenu na najveći zločin počinjen na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata.