Image

Večeras Druga noć istraživanja širom Austrije

260 institucija otvoreno u Dugoj noći nauke i istraživanja

U sklopu osme manifestacije "Duga noć istraživanja" danas širom Austrije preko 260 istraživačkih institucija otvora svoja vrata i poziva stanovništvo svih uzrasta na aktivno učešće, divljenje i učenje.

Istraživanja već odavno nisu rezervisana za zatvorene labaratorije. Aktivnosti kao "citizen science", ili "young science" žele uključiti građane u istraživanja i traže nove forme da nauku i istraživanja učine razumljivima i atraktivnima.

U Beču će 150 institucija učestvovati u današnjoj naučnoj manifestaciji. Instituti Austrijske akademije nauka, Institute of Science and Technology Austria, Univerzitet u Beču i Univerzitet za muziku scenske umjetnosti samo u neke od institucija učesnica. U Dugoj noći u Beču i Gracu posjetioci se Tesla vozilom mogu prevoziti između institucija.

Na pripremama ove naučne manifestacije radilo je 6.000 naučnika koji su obuhvatili i prve školske naučne radove i vrhunske primjere istraživanja.

Na čuvenom bečkom trgu Heldenplatz večeras će biti prestavljena najnovija arheološka saznanja iz Austrije i predavanja o tamnoj materiji.

Ova naučna manifestacija održava se svake druge godine u svih devet pokrajina. Organizatori se večeras nadaju obaranju rekorda od 200.000 posjetilaca.