Image

"Vanredne eko vijesti" u Pozorištu mladih Sarajevo

U Pozorištu mladih Sarajevo u utorak 05. Juna, povodom svjetskog dana okoliša premijerno je biti izvedena predstava "Vanredne eko vijesti" u režiji Slavena Vidaka.

Predstava je finalni proizvod dramskih radionica koje su sa radom počele u martu na Maloj sceni Pozorišta mladih Sarajevo. Ekoteatar je nastao iz ideje da svijest o zaštiti okoliša treba razvijati i jačati kod učenika osnovnih škola kako bi im se na vrijeme pomoglo da razviju vrijednosni sistem u skladu sa idejom i ciljevima stvaranja i podržavanja održivog razvoja i zaštite okoliša.

Direktorica Pozorišta mladih, Lejla Panjeta, smatra da je ovo korak na putu do buduće saradnje i realizacije dramskog studija Pozorišta mladih. “Dramske radionice koje pored edukativno-umjetničkih proizvoda postavljaju i relevantne društveno-kulturne ciljeve iz oblasti ekologije i očuvanja našeg prirodnog okruženja, imaju dugoročni značaj i utjecaj na obrazovanje djece iz oblasti izvodjačkih umjetnosti. Kroz zabavu, radionicu i uspješnu saradnju sa Altteatrom imamo kvalitetnu dječiju predstavu kojom se podiže svijest o očuvanju okoline.” – naglasila je Panjeta.

"Promjene počinju u nama i zato je neophodno da krenemo od malih stvari. Živimo u svijetu zagađenja i maćehinski se ponašamo prema planeti koju smo nasljedili. Ponašamo se tako, kao da smo zaboravili da je trebamo nekom ostaviti u nasljedje. Ekoteatar je naš način da podignemo glas protiv nemarnog odnosa prema prirodi. Ekoteatar je naš način da skupimo vojsku ekologa. To je naš način da damo doprinos u očuvanju prirode", dodao je reditelj predstave Slaven Vidak.