Image

Ubijeni su s olovkama u ruci: Prošlo je 25. godina od strašnog zločina u kojem su zauvijek ugašeni životi učiteljice Fatime i njenih učenika Adisa, Vedada i Feđe

Tog 9. novembra 1993, dan u improviziranoj školi na sarajevskom Trgu ZAVNOBIH-a, na broju 18, počeo je kao i svaki drugi...

Učiteljica Fatima Gunić u ruci je držala kredu, a oko nje su sjedili učenici različitih godina, sretni što na tren mogu zaboraviti rat i užase kojima su bili okruženi.

Istovremeno će, s položaja agresora u Nedžarićima, biti ispaljena granata koja će tog dana na najužasniji način prekinuti jedan školski čas.

Učiteljica će umrijeti s kredom u ruci, a živote će izgubiti i mališani Adis MujaloVedad Mujkanović i Feđa Salkić, koje je voljela i učila da budu radoznali i bolji ljudi.

Ovim povodom, delegacija Kantona Sarajevo predvođena predsjedateljicom Skupštine Anom Babić položila je cvijeće na spomen ploču, te minutom šutnje i učenjem fatihe odala počast učiteljici i njenim učenicima.

Ovog strašnog zločina, koji se desio prije 25 godina prisjetila se i majka ubijenog Vedada, koja je sa suzama u očima rekla kako je geler njenog Vedu pogodio u glavu dok je prepisivao pjesmicu s table. Dan prije, kazala je, bio je sretan, jer mu je učiteljica zaključila sve petice. Imao je samo devet godina i devet mjeseci, a danas bi bio odrastao čovjek.

Ovim majkama svaki dan je isti, bol ne jenjava i teško im je kao i prvoga dana.

Danas improvizirana škola iz vremena opsade Sarajeva, nosi naziv Fatima Gunić po učiteljici koja je ubijena sa svojim učenicima tokom školskog časa.

Kao trajni znak sjećanja na ove đake i učiteljicu, u zgradi Osnovne škole Fatima Gunić otvorena je i spomen-soba, u kojoj su izložene fotografije ubijenih, njihova odjeća, igračke...

Nedaleko od škole, istog dana poginulo je još pet osoba, a ranjene su 42.

“Zastanite i vi danas. Pomislite na te lijepe glavice i u njima snove, koji su zauvijek stali, tu u improviziranoj učionici jednog sarajevskog naselja. Na učiteljicu koja je zadnji uzdah ispustila zajedno sa djecom koju je željela naučiti nekim boljim, nježnijim i ljepšim stvarima. Zastanite. Zaćutite. Pomolite se. Odajte im dužnu počast. Da se više ne ponovi. Nikom. Nikada. Nigdje”, poručila je glumica Selma Alispahić.