Image

U Zenici otvoren kutak za roditelje: Cilj nam je spriječiti rano napuštanje obrazovanja

S ciljem jačanja roditeljskih vještina, u Bosni i Hercegovini će biti uspostavljeno 28 kutaka za roditelje koji će imati za cilj sprečavanje ranog napuštanja obrazovanja, a prvi je danas otvoren u Zenici.

Organizacija Save the Children danas je u Osnovnoj školi "Musa Ćazim Ćatić" u Zenici otvorila prvi od 28 kutaka za roditelje, a projekt će se realizirati u pet kantona u Bosni i Hercegovini i to: Zeničko-dobojsko, Sarajevskom, Tuzlanskom, Srednjobosanskom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Kutak za roditelje u školama predstavlja jedan od modela unapređivanja saradnje škole i porodice te mjesto gdje će roditelji dobivati sve potrebne informacije za rad škole. stručnu literaturu i podršku u jačanju roditeljskih vještina.

Otvorenje kutaka za roditelje usmjereno je i na podizanje svijesti roditelja o negativnim posljedicama isključivanja djece i porodica iz osjetljivih grupa, kao i značaju jednakog pristupa kvalitetnom školovanju za svako dijete, a naročito za djevojčice.

Andrea Žeravčić, direktorica organizacije Save the Children, izjavila je da je kutak za roditelje novi model podrške romskim porodicama, dječacima i djevojčicama. “Prepoznali smo da je ovo potreba nastavnika i roditelja i da je ovo veća garancija da će roditelji ostaviti djecu u obrazovnom sistemu ako su i sami uključeni u sistem”, kazala je Žeravčić. Pojasnila je da je ovaj model značajan za uspostavljanje bolje komunikacije na relaciji nastavnik - roditelj - učenik. “Mi smo u proteklom periodu postigli napredak u upisu djece iz romske populacije u škole, ali imamo problem da tu djecu zadržimo nakon određenog vremena”, dodala je Žeravčić.

Direktor OŠ “Musa Ćazim Ćatić” Esad Ćorović je kazao kako ovaj projekt treba biti usmjeren i na druge roditelje koji su socijalno ugroženi. “Stalno nam je da kvalitet nastave i učenja poboljšamo. Moja očekivanja su velika i nadam se da će kutak doprinijeti boljoj saradnji roditelja i učenika i da će nam lokalna zajednica u pomoći u tome”, izjavio je Ćorović.

Prvi otvoreni kutak za roditelje je u Zenici, a dodatnih 27 kutaka na području Bosne i Hercegovine bit će otvoreno 15. maja na Međunarodni dan porodica.